Chris Froome verlaat Team INEOS voor Israel Start-Up Nation: “Het kopmanschap dat hij wilde, konden wij hem niet langer garanderen”

Chris Froome verlaat Team INEOS voor Israel Start-Up Nation: “Het kopmanschap dat hij wilde, konden wij hem niet langer garanderen”

Foto: Photo News

Na het lopende wielerseizoen zoekt Chris Froome andere oorden op. De Britse meervoudige Tourwinnaar verlaat Team INEOS, dat maakte de ploeg donderdag zelf bekend. Intussen is ook zijn nieuwe equipe al bekend: Israel Start-Up Nation.

Het contract van Froome loopt in december af en er staken de voorbije maanden heel wat geruchten op over de toekomst van de 35-jarige Brit. Daaraan wilde INEOS een einde maken, zo blijkt.

“We hebben de beslissing genomen om het contract van Chris niet te verlengen”, aldus teambaas Dave Brailsford. “We maken dit eerder dan normaal bekend omdat we de speculatie willen stoppen en met ons team volledig kunnen focussen op het seizoen.”

Froome reed al sinds 2010 voor het team, dat toen Team Sky heette. Sindsdien won hij vier keer de Ronde van Frankrijk, twee keer de Vuelta en een keer de Giro.

Chris Froome verlaat Team INEOS voor Israel Start-Up Nation: “Het kopmanschap dat hij wilde, konden wij hem niet langer garanderen”
Foto: Photo News

“Beste van zijn generatie”

Israel Start-Up Nation kondigde vrijwel meteen daarna aan dat Froome volgend seizoen voor hen zal rijden. Daar zal hij “tot het einde van zijn carrière” in dienst zijn.

“Ik kijk er naar uit de familie van Israel Start-Up Nation te vervoegen en uitgedaagd te worden door hun talentvolle rijders en hun constante drang naar succes. Ik voel dat we samen grote dingen gaan realiseren”, reageerde Froome op de snel vastgelopen website van zijn nieuwe ploeg.

“Dit is een historisch moment voor het team, voor de Israëlische sport en voor Israël zelf”, was teameigenaar Sylvan Adams uiterst tevreden met de nakende transfer. “Het maakt onze fans en mij in het bijzonder erg trots. Chris is één van de beste renners van zijn generatie en zal volgend seizoen onze Tourselectie leiden. We hopen samen met hem geschiedenis te kunnen schrijven. Chris mikt nog op eindzeges in Grote Rondes en kan zo één van de grootste renners aller tijden worden.”

“Ons grote doel als team is de Ronde van Frankrijk winnen”, ging Adams verder. “We willen een sterk team rond Chris bouwen. Met hem als kopman schuiven we onze limieten op. We komen aan de top van de wielerpiramide te staan. Chris zal een perfect rolmodel worden voor ons team.”

Vijfde Tour

Maar dit jaar rijdt Froome dus nog voor INEOS. “Chris is al bij ons sinds de start”, aldus Brailsford. “Hij is een geweldige kampioen en we hebben vele memorabele momenten meegemaakt de voorbije jaren. Ik ben ervan overtuigd dat dit de juiste beslissing is voor het team en hem. Gezien zijn palmares is het begrijpelijk dat hij het kopmanschap wil in het volgende hoofdstuk van zijn carrière, wat iets was dat wij hem op dit moment niet konden garanderen. Een vertrek geeft hem die zekerheid wel. Tegelijkertijd geeft het andere renners van ons team de kans om als kopman te fungeren, een kans die ze verdiend hebben en willen. Ik ben dan ook tevreden over het talent dat we hebben en gaan ons collectief voorbereiden op het seizoen. We kijken zoals iedereen uit naar herstart van de koers volgende maand.”

Froom zelf hield het bij een korte reactie. “Het is een fenomenaal decennium geweest bij dit team”, zegt hij. “We hebben zoveel bereikt samen en ik zal die herinneringen altijd koesteren. Ik kijk uit naar nieuwe uitdagingen, maar intussentijd focus ik mij op het winnen van mijn vijfde Tour met INEOS.”

Met regerend Tourwinnaar Egan Bernal (23), ex-Tourwinnaar Geraint Thomas (34), regerend Girowinnaar Richard Carapaz (27) en de getalenteerde Pavel Sivakov (22) zit het bij INEOS wel snor qua potentiële kopmannen in het rondewerk.

Chris Froome verlaat Team INEOS voor Israel Start-Up Nation: “Het kopmanschap dat hij wilde, konden wij hem niet langer garanderen”
Foto: AFP
Corrigeer


Het Nieuwsblad biedt meer dan 3.000 reeksen in 28 sporten aan. Zoek hierboven de uitslagen van uw favoriete club of surf naar onze uitslagenpagina.