Rood of oranje? Verzekering inroepen wellicht niet mogelijk

Reisadvies verscherpt: Buitenlandse Zaken duidt drie rode zones in Europa aan

Reisadvies verscherpt: Buitenlandse Zaken duidt drie rode zones in Europa aan

Foto: Photonews, rr

Wie op vakantie gaat naar een risicogebied voor het coronavirus, moet rekening houden met een eventuele quarantaine bij terugkeer naar België. De regering zal daarvoor werken met kleurcodes, die zullen worden gecommuniceerd op de website van de FOD Buitenlandse Zaken. Donderdag maakte Buitenlandse Zaken al bekend dat er momenteel drie rode risicogebieden zijn.

Het Overlegcomité met de verschillende ministers-presidenten bereikte woensdag een akkoord over de kwestie of Belgen die na hun vakantie terugkeren naar het land in quarantaine moeten. Daarvoor zal gewerkt worden met kleurcodes.

Rode zones zijn steden, gemeenten of regio’s die opnieuw in lockdown worden gebracht. Die lijst kan op basis van de adviezen van experts van dag tot dag uitgebreid of aangepast worden. Voor dergelijke zones vaardigt België een formeel reisverbod uit. Reizigers die desondanks toch vertrekken, zullen na hun terugkeer behandeld worden als ‘hoogrisicocontacten’. Dat betekent dat ze verplicht getest worden en in quarantaine moeten. Wie terugkomt uit zo’n zone, zal via de huisarts getest moeten worden. Bij een negatieve test volgt een verplichte quarantaine van negen dagen tot een tweede test.

LEES OOK. Torenhoge boetes en zware straffen voor wie reisadvies negeert: dit betekenen de kleurcodes voor jouw bestemming (+)

Oranje zones zijn steden, gemeenten, districten, regio’s of landen waarvoor een hoog gezondheidsrisico is vastgesteld op basis van objectieve epidemiologische criteria. Voor die zones raadt België reizen sterk af, maar is er geen formeel verbod. Reizigers die terugkeren uit die zones zullen gevraagd worden om testen en quarantaine te ondergaan.

Voor de groene zones is er geen probleem. Voor die zones zullen geen bijzondere beperkingen worden opgelegd. De gewone voorzorgsmaatregelen zijn nog wel steeds van toepassing.

Drie rode zones

Donderdagnamiddag publiceerde Buitenlandse Zaken welke landen welke kleurcode meekrijgen. Momenteel zijn er drie rode risicogebieden in Europa. Het gaat om de Spaanse regio’s Lleida en A Marina en de Portugese hoofdstad Lissabon. Reizen naar die zones is verboden en wie terugkeert uit een van die rode gebieden moet verplicht in quarantaine. Buitenlandse Zaken duidt voorlopig geen oranje zones aan.

Reisadvies verscherpt: Buitenlandse Zaken duidt drie rode zones in Europa aan

Naast de drie rode risicogebieden geldt er ook nog steeds een formeel reisverbod voor Finland, Ierland, Malta en Noorwegen.

De kleurcodes zijn nu toegekend op basis van de informatie over de verschillende landen die tot nu toe beschikbaar is. Die informatie wordt regelmatig geactualiseerd en dus kan ook de lijst met landen aangepast worden op basis van de epidemiologische situatie in elk land.

(Lees verder onder de foto)

Reisadvies verscherpt: Buitenlandse Zaken duidt drie rode zones in Europa aan

Rood of oranje? Verzekering inroepen wellicht niet mogelijk

Wie zijn vakantie wil annuleren omdat zijn bestemming straks oranje of rood staat ingekleurd op de coronakaart, zal daarvoor in de meeste gevallen trouwens niet op de verzekering kunnen rekenen. Dat valt te horen bij Assuralia, de sectorfederatie van de verzekeraars.

“Een annulatieverzekering kan worden ingeroepen in een aantal gevallen. Meestal gaat het om een lijst van 20 tot 25 omstandigheden. Maar doorgaans is vereist dat iemand ziek is”, legt woordvoerder Wauthier Robyns uit. Dat de bestemming een ander coronakleur kreeg, zal in de meeste polissen geen grond zijn voor een annulatie. Robyns vergelijkt het met rellen in een stad, bijvoorbeeld toen de gele hesjes op straat kwamen. Dat was voor de verzekeraars ook geen reden om een annulering te dekken.

Reisbijstand

Toeristen die dan toch maar vertrekken naar een rode zone, en daarmee het reisadvies van Buitenlandse Zaken negeren, moeten er rekening mee houden dat ze het risico lopen dat de reisbijstand geen medische kosten zal terugbetalen mochten ze daar ziek worden of een ongeval hebben. Dat geldt onder meer voor de reisbijstand van de christelijke en socialistische mutualiteiten.

Danny Smagghe van Touring, een aanbieder van reisbijstand, bevestigt. Bij een negatief reisadvies of een lockdown kan de verzekering op dit moment niet ingeroepen worden. Hoe het zit bij de code ‘oranje’, waarbij reizen sterk worden afgeraden maar niet verboden, is de verzekeraar nog aan het bekijken. De reisbijstandsverzekering dekt voor alle duidelijkheid wel medische kosten als de kleurcode zou veranderen van groen naar oranje op het moment dat de vakantieganger al ter plaatse is, verduidelijkt Smagghe.

Op de hoogte blijven van al het nieuws rond het coronavirus? Volg hier de laatste updates.

Meer over Coronavirus

Corrigeer

NIEUWS