Laboratorium van Wuhan ontkent dat er iets schort aan veiligheidsprocedures

Laboratorium van Wuhan ontkent dat er iets schort aan veiligheidsprocedures

Foto: AFP

Het virologisch laboratorium in Wuhan, dat onder meer volgens de Amerikaanse president Donald Trump het coronavirus de wereld ingestuurd heeft, ontkent met klem dat er iets schort aan zijn veiligheidsprocedures. “Zonder autorisatie kan zelfs geen mug het labo binnendringen”, zei Yuan Zhiming, hoofd van het nationale bioveiligheidslaboratorium, op de Chinese televisie.

Het P4-laboratorium in Wuhan voert onderzoek uit naar gevaarlijke virusdeeltjes. In de Chinese stad brak eind vorig jaar de coronapandemie los, wat tot theorieën leidt dat het lab verantwoordelijk zou zijn voor de uitbraak. Onder meer Donald Trump deed uitspraken in die richting.

Maar directeur Zhiming sprak die aantijgingen tegen. “Geen enkele van onze medewerkers kan zelfs maar een stukje papier of druppel water naar buiten meenemen”, klonk het. “Wie dus beweert dat onze mensen dieren uit het labo naar buiten brachten, of dat de dieren zelf konden ontsnappen, kent helemaal niets van onze werking. We zijn een open en transparant labo, geen geheime zwarte doos. Ik heb er vertrouwen in dat de geruchten geleidelijk zullen verdwijnen.”

Volgens de meeste theorieën sprong het virus van een vleermuis via een ander dier, gedacht wordt aan een schubdier, over op de mens. De eerste besmettingen vonden allicht plaats op een markt in Wuhan, waar levende dieren verhandeld werden. Sindsdien liepen volgens officiële cijfers wereldwijd al meer dan twaalf miljoen personen een coronabesmetting op. Meer dan anderhalf miljoen mensen kwamen met of door het virus om.

Op de hoogte blijven van al het nieuws rond het coronavirus? Volg hier de laatste updates.

Meer over Coronavirus

Corrigeer

NIEUWS