Nederlanders breken hun hoofd over EK wielrennen, maar hopen vurig op één man: “Parcours moet Mathieu liggen”

Nederlanders breken hun hoofd over EK wielrennen, maar hopen vurig op één man: “Parcours moet Mathieu liggen”

Foto: George Deswijzen

In Nederland breken ze hun hoofd over het EK wielrennen, dat van 24 tot 28 augustus zal doorgaan in het Franse Plouay. Door de drukke kalender en de daaropvolgende Tour de France wordt zelfs overwogen om met een beloftenploeg te starten bij de profs. Maar één coureur hopen ze wel te overtuigen: Mathieu van der Poel.

Het EK in Bretagne vindt plaats vlak voor de Ronde van Frankrijk, omwille van de coronacrisis verzet naar 29 augustus tot 20 september. Op maandag 24 augustus zijn de tijdritten voorzien. De wegwedstrijd bij de mannen gaat door op woensdag 26 augustus, de vrouwen zijn een dag later aan zet. Op zondag 23 augustus worden in heel wat landen de nationale kampioenschappen afgewerkt., zoals het NK. Een week later start dus de Tour. Tussendoor ook nog eens een EK rijden, dat lijkt wat te veel van het goede.

Nederland overweegt dan ook om renners die niet voor een WorldTour-ploeg rijden te selecteren. Of geen ploeg af te vaardigen. “Dat hebben we de afgelopen jaren ook wel gedaan”, aldus KNWU-directeur Thorwald Veneberg. “Of misschien zelfs een beloftenploeg bij de profs.”

Nederlanders breken hun hoofd over EK wielrennen, maar hopen vurig op één man: “Parcours moet Mathieu liggen”
Foto: REUTERS

Van der Poel

Maar tegenover het Algemeen Dagblad zegt bondscoach Koos Moerenhout dat hij momenteel wel degelijk een kwalitatieve equipe zal kunnen samenstellen, weliswaar zonder renners van Jumbo-Visma. Die hebben afgehaakt voor het EK wegens het te drukke programma.

“Zoals het er nu naar uitziet, lukt het een team samen te stellen met profs”, aldus Moerenhout. “Ook uit de WorldTour. Want niet iedereen rijdt de Tour, dus die renners kunnen wellicht wel. Maar het moet passen in hun programma’s en de ploegen moeten akkoord zijn.”

Daarbij kijkt de bondscoach specifiek naar Mathieu van der Poel. “Hij moet met zijn ploeg bekijken of past. Het parcours zou hem moeten liggen en gezien zijn programma past het wellicht”, klinkt het.

De wereldkampioen veldrijden werd twee jaar geleden tweede op het EK, achter Matteo Trentin en voor Wout van Aert. Van der Poel begint zijn seizoen normaal in de Ronde van Roemenië, alvorens een Italiaans luik aan te snijden met onder anderen de Strade Bianche en Milaan-San Remo.

Corrigeer


Het Nieuwsblad biedt meer dan 3.000 reeksen in 28 sporten aan. Zoek hierboven de uitslagen van uw favoriete club of surf naar onze uitslagenpagina.