Opera Ballet Vlaanderen neemt miniproductie op in kathedraal

Video: ATV

Antwerpen -

In afwachting van een verdere versoepeling van de coronamaatregelen heeft Opera Ballet Vlaanderen een miniproductie online geplaatst die werd opgenomen in de Antwerpse Onze-Lieve-Vrouwekathedraal. Het gaat om een duet op ‘Pie Jesu’ uit het Requiem van Gabriel Fauré, in een choreografie van Sidi Larbi Cherkaoui.

Sidi Larbi Cherkaoui, tevens artistiek directeur van Opera Ballet Vlaanderen, choreografeerde in 2017 al eens het volledige Requiem van Fauré. Ditmaal blijft het beperkt tot “Pie Jesu”, waarbij sopraan Annelies Van Gramberen samenwerkt met repetitor Conal Bembridge-Sayers die de melodie op orgel speelt. Eerste solist Philipe Lens en halfsolist Nicha Rodboon dansen er een intimistisch duet op. De ene danser staat daarbij symbool voor het leven, de andere voor de dood.

“De monumentale en spirituele context van de kathedraal geeft een nieuwe adem aan de choreografie”, stelt Opera Ballet Vlaanderen. “Op de achtergrond is de turbulente dynamiek van Pieter Paul Rubens’ altaarstuk ‘De tenhemelopneming van Maria’ voelbaar. Een werk dat op zich ook als een verstilde opvoering kan worden beleefd. De krachtige opwaartse snede van het tafereel, een draaikolk van licht en beweging, gaat in dialoog met Cherkaoui’s meer duistere, neerwaartse dansduet.”

De miniproducties van Opera Ballet Vlaanderen vallen onder de titel “#verbeeldingleeft” terug te vinden op de digitale kanalen van het kunsthuis. Je vindt er verder ook captaties van producties uit het verleden.

Corrigeer

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio