Nieuw infobord toont restanten van eeuwenoud Spaans fort

Nieuw infobord toont restanten van eeuwenoud Spaans fort

Foto: zvd

Zelzate -

Er blijkt toch nog een restant van het 16de-eeuwse Spaans fort Sint-Anthonius te bestaan. Onze noorderburen maakten het zichtbaar en plaatsten er een informatiebord.

Spaanse soldaten bewaakten in de zestiende eeuw de scheepvaart langs het kanaal Gent-Terneuzen in wat nu Zelzate is. Ze trokken langs het water een groot bolwerk op, het Sint-Anthoniusfort. Tot voor kort nog helemaal aan het oog onttrokken, ligt ten noorden van het industrieterrein ‘Karnemelkpolder’, een stukje glooiend en schuin oplopend grasveld dat verwijst naar dit verdwenen Spaans fort. Dit oplopend stuk grond volgt de contouren van de verdwenen buitenversterking.

Het fort Sint-Anthonius was een onderdeel van de Spaanse fortengordel en is in 1586 opgericht om de vaarweg naar Gent te beschermen. Deze militaire nederzetting strekte zich uit over zeven hectaren en had vier bolwerken. Het lag bijna volledig op wat nu Zelzaats grondgebied is, meer bepaald waar vandaag de opslagplaats van baggeraar Jan De Nul is. Al was in de Spaanse tijd nog geen sprake van een Belgisch-Nederlandse grens. De restanten vielen ook voor een stuk in het nieuwe kanaaltracé bij de verbreding in 1963. Wie dit stukje reliek van dit fort wil zien, moet een beetje zoeken. Het ligt op het einde van de dijk die langs de oostoever van het kanaal Gent -Terneuzen loopt, net op de landsgrens en naast het perceel van De Nul. Een Nederlands infobord geeft daar wat uitleg over dit verdwenen Spaanse fort.

Corrigeer

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio