Donald Trump zet gevangenisstraf van vertrouweling Roger Stone om: “Hij heeft mijn leven gered”

Donald Trump zet gevangenisstraf van vertrouweling Roger Stone om: “Hij heeft mijn leven gered”

Foto: REUTERS

De Amerikaanse president Donald Trump heeft de celstraf van zijn vertrouweling Roger Stone omgezet, enkele dagen voor hij naar de gevangenis moest. Dat heeft het Witte Huis vrijdag bekendgemaakt.

LEES OOK. Zelfs in de rechtbank speelde hij vuil spel: “Trumps ex-adviseur kreeg voorkeursbehandeling”

“President Donald J. Trump heeft vandaag een clementiemaatregel bevolen om de onrechtvaardige straf van Roger Stone om te zetten”, zei Witte Huis-woordvoerster Kayleigh McEnany, die toegevoegde dat hij nu een “vrij man” is. Bij een omzetting wordt de strafrechtelijke veroordeling niet geschrapt, zoals dat bij een gratie wel het geval is. “Hij heeft al genoeg geleden, hij werd zo onfair behandeld, net zoals vele anderen in de zaak.”

Donald Trump zet gevangenisstraf van vertrouweling Roger Stone om: “Hij heeft mijn leven gered”
Foto: Photo News

Het Witte Huis noemde Stone ook nog een “slachtoffer van de Rusland-hoax die de Linkse Alliantie en haar bondgenoten in de media jarenlang in stand hebben gehouden om het Trump-presidentschap te ondermijnen”. “Er was nooit sprake van een samenzwering tussen de Trump-campagne of de Trump-regering met Rusland”, aldus McEnany.

LEES OOK. Wie is Roger Stone (66), de beruchte ‘dirty trickster’ die Trump president maakte en de vuile campagne uitvond

Ook Stone reageerde intussen op het nieuws. “De president heeft mijn leven gered’, zegt Stone aan het Amerikaanse NBC News. “Hij heeft mij de kans gegeven om te vechten voor rechtvaardigheid.” Toch was de 67-jarige republikein niet verbaasd over de beslissing. “Ik ben opgelucht maar het nieuws kwam niet als een verrassing.”

Stone moest normaal op 14 juli naar de gevangenis. Hij werd veroordeeld tot meer dan drie jaar cel, omdat hij loog tegen het Congres over zijn rol als contactpersoon tussen Trumps campagneteam en WikiLeaks, dat tijdens de verkiezingscampagne gehackte e-mails van Trumps Democratische uitdager Hillary Clinton had gelekt. Hij werd ook veroordeeld voor het beïnvloeden van getuigen en obstructie van het Congres in het onderzoek naar Russische beïnvloeding.

Enkele uren voor de aankondiging had een federaal beroepshof nog Stones verzoek afgewezen om de start van zijn celstraf uit te stellen. Hij had daarom gevraagd omdat hij bang was voor het coronavirus. “Ik ben 67 jaar oud en als kind had ik heel veel last van astma. Je kan wel zeggen dat ik een risicopatiënt ben.”

Stone bekijkt nu samen met zijn advocaten of hij zelf een proces moet aanspannen. “Ik ga mijn onschuld bewijzen en mijn naam zuiveren. Ook ga ik een boek schrijven over mijn ervaring.”

Corrigeer

NIEUWS