Ploeggenotes praten in tranen over de plotse dood van schaatster Lara van Ruijven: “Fijn dat je nog even haar hand kon vasthouden”

Ploeggenotes praten in tranen over de plotse dood van schaatster Lara van Ruijven: “Fijn dat je nog even haar hand kon vasthouden”

Foto: NOS/belga

Het plotse overlijden van de Nederlandse Lara van Ruijven is hard aangekomen in de schaatswereld. De shorttrackster was amper 27 jaar oud maar overleed vrijdag in het ziekenhuis aan een auto-immuunreactie, die leidde tot ernstige complicaties. Haar ploeggenotes die met haar op stage verbleven gaven een beklijvend interview, waarin ze in tranen praten over het zware verlies.

Van Ruijven, wereldkampioene op de 500 meter, werd twee weken geleden ernstig ziek opgenomen in een Frans ziekenhuis. Vanwege die complicaties onderging Van Ruijven twee operaties, maar die leidden niet tot verbetering van haar situatie. Ze verbleef al die tijd op de intensive care, waar ze in een kunstmatige coma werd gehouden. Enkele leden van het Nederlandse shorttrackteam, waarmee Van Ruijven op trainingskamp in de Pyreneeën verbleef, hebben in het ziekenhuis nog afscheid genomen van hun teamgenoot. Voor de Nederlandse televisie NOS gaven ze nu een beklijvend interview, waarin ze in tranen praten over het zware verlies.

“Ze was altijd zo lief en vrolijk”, vertelt Rianne de Vries. “En heel positief.”

“Het is in deze situatie gewoon heel moeilijk om woorden te vinden”, aldus Yara van Kerkhof. “Niets kan omschrijven hoe mooi Lara is. Al onze prestaties zijn vanaf nu voor altijd ook dankzij Lara: ze zal altijd bij ons blijven. Ik hoop dat ze niet bang is geweest en dat ze nu rust heeft.”

“Op een gegeven moment sluipt dat besef er toch in, op een bepaalde manier”, verwoordt Suzanne Schulting haar verdriet. “Dan is het wel fijn dat je nog even haar hand kan vasthouden. En dat je nog even kan zeggen hoeveel je van haar houdt. Dat je haar zo gaat missen...”

LEES OOK. Iedereen was gek op Lara van Ruijven (27), de panter die ook het Belgische shorttrack beroerde: “Verliezen allemaal een vriendin”

Corrigeer

Het Nieuwsblad biedt meer dan 3.000 reeksen in 28 sporten aan. Zoek hierboven de uitslagen van uw favoriete club of surf naar onze uitslagenpagina.