Emotionele bondscoach over de dramatische week van Lara van Ruijven (27): “Ik miste een bericht van haar, daarna werd het gitzwart”

Emotionele bondscoach over de dramatische week van Lara van Ruijven (27): “Ik miste een bericht van haar, daarna werd het gitzwart”

Het plotse overlijden van de Nederlandse Lara van Ruijven kwam hard aan in de schaatswereld. De wereldkampioene shorttrack was amper 27 jaar oud maar overleed vrijdag in het ziekenhuis aan een auto-immuunreactie, die leidde tot ernstige complicaties. Na de ploeggenotes waarmee ze op stage was, reageerde ook een bijzonder emotionele bondscoach Jeroen Otter op het drama.

LEES OOK. Ploeggenotes praten in tranen over de plotse dood van schaatster Lara van Ruijven: “Fijn dat je nog even haar hand kon vasthouden”

Van Ruijven, wereldkampioene op de 500 meter, werd twee weken geleden ernstig ziek opgenomen in een Frans ziekenhuis. Vanwege die complicaties onderging Van Ruijven twee operaties, maar die leidden niet tot verbetering van haar situatie. Ze verbleef al die tijd op de intensive care, waar ze in een kunstmatige coma werd gehouden. Tot ze vrijdag overleed.

Otter bezocht Van Ruijven nog een laatste keer met Suzanne Schulting, Rianne de Vries en Yara van Kerkhof. In een interview met de NOS overliep hij een zwarte week in de Nederlandse sportgeschiedenis.

“Je moet het je zo voorstellen: het wordt bewolkt, meer bewolkt en uiteindelijk is het gitzwart geworden. Er is geen lichtstraal meer doorheen gekomen. Een nachtmerrie”, aldus Otter, die dagelijks langsging bij Van Ruijven. “Ze zag ons en vrolijkte helemaal op. Niemand spreekt hier Engels, niemand spreekt hier Nederlands, zei ze. Haar Frans was niet dusdanig dat ze makkelijk kon communiceren. Ik had een zakje drop voor haar meegenomen. Neem er nou gewoon maar één, zei ik. Ze had de hele dag niet gegeten.”

Emotionele bondscoach over de dramatische week van Lara van Ruijven (27): “Ik miste een bericht van haar, daarna werd het gitzwart”
Foto: BELGAIMAGE

“Niet zo erg”

“Ik heb nog een filmpje opgenomen voor de atleten die niet mee gingen”, herinnert de Nederlandse bondscoach zich. “Om te tonen dat het helemaal niet zo erg leek. Zaterdagnacht kreeg ik een bericht van haar, dat ik pas zondagochtend om 6u00 zag: Slaap je al, slaap je al?. Ze was op zoek naar contact want ze lag daar in haar eentje. Die zondag is ze diep in de nacht geopereerd en niet meer wakker geworden. Ik ben ook vader, je moet je voorstellen dat daar je dochter ligt en dat moet ik dan ook nog aan de atleten vertellen. We werken 300 dagen per jaar zo nauw samen. Dat moet je dan verwoorden. Dat is vreselijk.”

“Rianne had het grandioze idee om alle atleten iets te laten inspreken zodat we dat aan Lara konden laten horen. We hebben daar 20 à 25 stukken tekst afgespeeld. Dan hoop je maar dat er nog iets van overgekomen is, al is dat rationeel gezien natuurlijk bijna niet mogelijk. Dan voelt het echt als afscheid nemen”, aldus een zichtbaar emotionele Otter.

Corrigeer

Het Nieuwsblad biedt meer dan 3.000 reeksen in 28 sporten aan. Zoek hierboven de uitslagen van uw favoriete club of surf naar onze uitslagenpagina.