Rechtbank schorst “disproportionele” lockdown in Catalonië

Rechtbank schorst “disproportionele” lockdown in Catalonië

Foto: EPA-EFE

De lockdown van de Catalaanse stad Llerida is door een Spaanse rechtbank geschorst. De regionale autoriteiten hadden zondag de inwoners van de stad opnieuw bevolen thuis te blijven vanwege een sterke toename van het aantal coronagevallen. De maatregel is “disproportioneel”, klinkt het nu. Volgens de rechtbank komt zo’n beslissing toe aan een federale regering, niet aan de regionale. Tegen de beslissing kan nog beroep aangetekend worden.

“We zijn aan het bekijken hoe we dit juridisch kunnen oplossen”, aldus Alba Verges, de regionale gezondheidsverantwoordelijke op Catalunya Radio. “Dit zijn noodzakelijke maatregelen. We zouden ze niet genomen hebben als ze niet absoluut nodig waren.” Verges roept de bevolking op om, ondanks de opschorting, toch thuis te blijven.

Het betrokken gebied telt meer dan 200.000 inwoners. Llerida, in het binnenland van Catalonië, is een van de gebieden die de autoriteiten het meeste zorgen baart. Volgens de autoriteiten houdt dit besmettingscentrum verband met de bewegingen van seizoensarbeiders die momenteel deelnemen aan de fruitoogsten in Noord-Spanje.

Op de hoogte blijven van al het nieuws rond het coronavirus? Volg hier de laatste updates.

Meer over Coronavirus

Corrigeer

NIEUWS