Cultuuragenda

Hou u aan de regels, maar geniet volop van de cultuur

Hou u aan de regels, maar geniet volop van de cultuur

Foto: David Van Hecke

Gent -

Gentse Feesten of geen Gentse Feesten? Alternatieve Gentse Feesten? Gentse Feesten met een streep door het logo? Gentse Feesten met een mondmasker. Misschien moeten we er ons allemaal niet te veel van aantrekken. Zolang we de veiligheidsvoorschriften maar naleven: anderhalve meter, mondmasker, gels, handen, en noem maar op. En een portie positieve ingesteldheid en blijheid. Blijheid om wat nu al kan en mag. De muziek- en cultuurredactie van De Gentenaar maakt ook deze week een selectie.

Nog maar enkele tickets meer voor boekvoorstelling Pascale Platel op RoomeRsessies

Hou u aan de regels, maar geniet volop van de cultuur
Foto: Filip Hamerlinck

De vorige week aangekondigde RoomeRsessies in de Krevelstraat lopen als een trein. Voor de meeste van de concerten kan men er al het bordje uitverkocht aan de deur hangen: Wim Claeys (18 juli), Sioen, Tiny Legs Tim, Pigeon on Piano, Missy Sippy All Stars, Roland. Allemaal uitverkocht. Voor Wouter Berlaen, Julien Firmin en Flamango zijn er nog tickets. En wie op zondag 26 juli de boekvoorstelling van Pascale Platel wil meemaken, moet snel klikken. Daar zijn maar enkele tickets meer voor voorradig. Zoals bekend publiceerde Pascale Platel op haar 60ste een boek waar ze wel heel veel over haar lichaam ontbloot: in tekst en beeld. Beelden gemaakt door haar vriend Filip Hamerlinck. Nieuwsbladreporter Jo De Ruyck maakte Pascale Platel in een weekeindinterview alvast blij door haar te doen geloven dat ze er maar de helft van haar leeftijd uitziet.

Tickets via Uitbureau

Zomer Arena Concerten halen Christoff dan toch naar Gent

De Zomer Arena Concerten gingen vorig weekend van start en beginnen dinsdag 14 juli met Guy Swinnen aan een reeks van dagelijkse concerten in de Ghelamco. Woensdag 15 juli is het de beurt aan Gene Thomas en op donderdag staat Sioen op het terrein van zijn geliefde Buffalo’s. Volgen deze week ook nog Soulbrothers (vrijdag) en het Scala-koor concerteert op zaterdag twee keer. Het is het allereerste concert van het meisjeskoor sinds de coronacrisis uitbrak. Ondertussen raakte ook bekend dat Christoff zijn afgelaste passage op het Sint-Baafsplein komt goedmaken: en dat doet hij op 2 augustus in de Ghelamco Arena.

Tickets en volledige programmatie op de site van Zomer Arena Concerten

Uitbureau verhuist Luisterplein en Place Musette van Laurentplein naar binnentuin Hotel D’Hane Steenhuyse

Op het Laurentplein zelf, dat tijdens de Gentse Feesten door Uitbureau omgedoopt wordt tot Ons Luisterplein gaan dit jaar geen concerten door. U moet er wel vooraf voor reserveren, in bubbels en aan 8 euro per persoon. Dat is om te vermijden dat mensen zouden reserveren en toch niet komen opdagen. Die acht euro is meteen goed voor twee consumpties. Wat de muziek betreft kan u kiezen uit Mortier (zaterdag 18 juli), Nils De Caster in trio met Yves Meersschaert en Sara De Smedt (zondag 19 juli), Mustafa Avsar in trio met Jeroen Knaepen en Naomi Vercauteren (zondag 19 juli). Ook Bruno Deneckere maakt er op maandag 20 juli met Kathleen Vandenhoudt en Nils De Caster een triootje van.

Ook Derek, die onder de vleugels van Uitbureau al jarenlang Place Musette organiseert op het Beverthoutplein bij Sint-Jacobs, verhuist de programmatie naar Hotel D’Hane Steenhuyse. Hij nodigt er diverse vrienden uit om samen mee te concerteren.

Tickets en de verdere programmatie via Uitbureau

Vrienden van Huis Van Alijn laten binnenkoer veilig vollopen met Guy Verlinde en Bruno Deneckere

De vrienden van het Huis van Alijn organiseren in de loop van het jaar door één keer per maand een zolderconcert, en tijdens de pre-coronatijden gingen ze tijdens de Gentse Feesten voor dagelijkse concerten. Het tempo ligt nu iets later, maar tussen 16 juli en 21 augustus plannen ze toch een aantal concerten. Bluesmuzikant Guy Verlinde mag op donderdag 16 juli de reeks openen. Hij speelt vooral nummers uit zijn meest recente en heel persoonlijke plaat All is forgiven, Daarop staat ook Solitude & Grace, een nummer over zijn moeder die dementie had en vorige week op 8 juli overleed. De dag erna staat Bruno Deneckere er in trio op het podium. Ook hier geldt, zoals voor alle concerten, de afstandsregeling, waardoor het bordje VOLZET al eens vroeger dan gedacht op de ticketshop verschijnt. Niet dralen dus en tickets bestellen.

Swingende toer door de stad

LouisLou kan u kennen als de organisatoren die al 8 jaar lang Dance Madness tijdens de Gentse Feesten organiseren. Rond de jaarwisseling brengen ze ook al een paar jaar een meerdaags dansfestival Upside Down.

In deze coronatijden zocht Leni Denorme met haar team naar een alternatief. Resultaat: een swingende gidstoer door de stad.De toer duurt 2,5 uur en is 3,5 km lang. Start aan Dok Noord, eindpunt is Bij Sint-Jacobs. Maximum 15 deelnemers per toer. Onderweg is er op verrassende locaties tijd voor artiesten die verwennen met live muziek, dans, expo, hapje en drankje. Er zijn tal van startmomenten. Tijdens het eerste weekend (vrijdag 17 en zaterdag 18 juli) ligt de nadruk op swingmuziek, tijdens het tweede weekend (vrijdag 24 en zaterdag 25 juli) op bluesmuziek.

Info en tickets via de site van LouisLou

MiraMiro huurt acrobaten in die te vet zijn om te vliegen

Ook MiraMiro moet uitwijken naar een andere locatie, en koos voor de Floraliënhal en ’t Kuipke. Daar vinden diverse voorstellingen plaats, waaronder Too Fat To Fly van Collectif Malunes. Geen renners op de piste, maar drie acrobaten die geconfronteerd worden met de kunst van het vliegen. Een voorstelling die 20 minuten duurt en geschikt is voor alle leeftijden. Van vrijdag tot zondag.

Ticketing via de site van MiraMiro

Michail Bezverkhni verhuist van trappen Sint-Annakerk naar Tinnenpot voor een Mattheuspassie

Michaïl Bezverkhni, de Gents-Russische violist die ooit laureaat was in de Koningin Elisabethwedstrijd, en recent in de belangstelling kwam door zijn dagelijkse concertsessies op de trappen van de Sint-Annakerk, schreef een eigen versie van de Mattheuspassie. Voor vijf uitvoerders: drie violen, een altviool en cello. Jo Decaluwe staat in voor het woord.

Een Mattheuspassie is overigens niet de enige voorstelling in Tinnenpot. Ook stand-upcomedian Raf Coppens is er te gast. En Lieven Debrauwer met zowel een musical als een Hitchcockprogramma. En een walvis zonder schoenen animeert kinderen.

Alle info op de site van Tinnenpot.

Samenstelling: Rudy Tollenaere, An Rosiers, Klaas Vandromme

Corrigeer

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio