Gletsjer van Mont Blanc smelt en legt kranten uit gecrasht vliegtuig uit 1966 bloot

 

 ©  afp

Bron: afp, the guardian, independent

Het terugtrekkende ijs op de Mont Blanc heeft kranten blootgelegd die vermoedelijk aan boord waren van een Indiaas vliegtuig dat daar in 1966 neerstortte.

Een aantal exemplaren van onder meer de Indiase kranten de National Herald, The Statesman en de Economic Times van 20 januari 1966, kwamen aan de oppervlakte. Vier dagen na die datum, op 24 januari 1966, stortte de Boeing 707 van Air India neer. Alle 117 inzittenden kwamen daarbij om het leven. De krantenkoppen titelen onder meer op Indira Gandhi, die toen werd aangesteld als eerste - en tot nu toe enige - vrouwelijke premier van India.

De kranten werden vorige week gevonden door Timothee Mottin, de 54-jarige eigenaar van Cabane du Cerro, een restaurant in de buurt van het Franse skioord Chamonix en op zo’n 45 minuten wandelen van de plaats van de crash. “Ze zijn nog aan het drogen, maar verkeren in goede staat”, zegt Mottin. “Ze zijn leesbaar.”

Mottin zal de kranten tentoonstellen in zijn restaurant, waar hij meerdere items die toebehoorden aan de rampvlucht heeft opgehangen. Dat doet hij liever dan ze “te verstoppen en te verkopen”, iets waar sommige bergbeklimmers volgens hem geld mee proberen te verdienen.

 

 ©  AFP

 

 ©  AFP

In 2017 werden in de omgeving menselijke restanten aangetroffen. Daarvan wordt vermoed dat ze ofwel afkomstig waren van de slachtoffers van de vlucht van Air India of van een ander Indiaas vliegtuig - de Malabar Princess - die in ongeveer hetzelfde gebied crashte in 1950. In 2013 werd ter plaatse ook al een doosje met edelstenen gevonden ter waarde van ongeveer 250.000 euro. (mtm, red)

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Video

Keuze van de redactie