Na ruim vijftig jaar gaat Zennebrug in Hombeek maanden dicht voor renovatie

Na ruim vijftig jaar gaat Zennebrug in Hombeek maanden dicht voor renovatie

Op de Zennebrug is er vanaf begin augustus drie maanden geen autoverkeer mogelijk. Foto: Google Maps

Mechelen / Hombeek / Leest -

Na meer dan vijftig jaar intensief gebruik gaat de Zennebrug in Hombeek (Mechelen) begin augustus dicht voor een grondige renovatie. De eerste fase van de werkzaamheden duurt drie maanden. Een omleiding voor autoverkeer loopt via Leest (Mechelen) en de N16.

Na de bouwvakantie sluit de Zennebrug vanaf dinsdag 4 augustus voor het verkeer. De betonnen brug uit 1968 kan een grondige opknapbeurt gebruiken. Dat wees ook een laatste inspectie uit, wat de Vlaamse Waterweg ertoe aanzette om een gespecialiseerde aannemer aan te stellen.

In een eerste fase pakt de aannemer de bovenbouw van de brug aan: hij vernieuwt het brugdek, de brugvoegen en de waterdichting. Daarnaast worden de bestaande leuningen hersteld en opnieuw geschilderd. Van de renovatie maken de nutsmaatschappijen gebruik om de nutsleidingen buiten de brug te brengen. Daarvoor gaan ze onder de Zenne door boren.

Tweede fase in voorjaar 2021

In een tweede fase, die pas in het voorjaar van 2021 start, neemt de aannemer de onderbouw van de brug onder handen. Dan herstelt hij het beton en neemt hij de oude nutsleidingen weg. In beide fases is er geen verkeer toegelaten.

“We doen er alles aan om de periode van onderbreking zo kort mogelijk te houden”, zegt Carolien Peelaerts, woordvoerster van De Vlaamse Waterweg. Voetgangers en fietsers moeten doorgaans de brug wel nog kunnen gebruiken. Voor fietsers is dat wel met hun tweewieler aan de hand. “Al zijn zeer korte periodes van onderbreking mogelijk”, luidt het.

Corrigeer

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio