Zo sluw gaat een witte haai te werk om een walvis te doden

Zo sluw gaat een witte haai te werk om een walvis te doden

Archieffoto van een witte haai. Foto: Photo News

Er zijn opmerkelijke beelden opgedoken van een witte haai die op heel sluwe wijze een veel grotere walvis doodt. In 50 minuten tijd verwondt hij het zieke dier eerst, waarna hij het verdrinkt.

Het tafereel speelde zich in februari af in het water voor de kust van Zuid-Afrika. Een zieke walvis van 10 meter werd er al een tijdje in de gaten gehouden door een haai, die Helen als naam kreeg. Volgens bioloog Marine Johnson, die National Geographic te woord stond, kwam Helen steeds dichter en beet die vervolgens in de slagader van de start van de walvis. Daarop begon die hevig te bloeden. “De eerste aanval was heel strategisch, zonder aarzelen. Het was alsof ze perfect wist wat ze deed.”

Helen nam daarop 30 minuten wat afstand. Daarna maakte ze de klus af. “Ze beet zich vast aan het hoofd en slaagde er ondanks het enorme verschil in gewicht in om de walvis op zijn zij te rollen. Vervolgens hield Helen het hoofd en het spuitgat van het dier onder water, waardoor het verdronk. “Hij is nooit meer bovengekomen.”

bekijk ook

Walvishaai zwemt recht op het strand af en schrikt vakantiegangers op

Strandgangers opgeschrikt wanneer arend met stevige vangst boven hen vliegt: “Is dat een haai?”

Visser heeft vis beet, maar dat trekt de aandacht van een nieuwsgierige haai

Corrigeer