Alle coronawaarden zitten fout: “De epidemiologische situatie in ons land is niet goed. Ze is echt niét goed”

Alle coronawaarden zitten fout: “De epidemiologische situatie in ons land is niet goed. Ze is echt niét goed”

Foto: Photo News

“De epidemiologische situatie in ons land is niet goed. Ze is echt niét goed”, zei premier Sophie Wilmès (MR) na de Nationale Veiligheidsraad. Het aantal besmettingen in ons land stijgt, net als de belangrijke R-waarde. En volgens minister De Block zien ziekenhuizen het aantal opnames weer stijgen.

- Meer besmettingen: “Volgens de meest actuele cijfers van Sciensano blijkt dat het aantal nieuwe infecties in de periode van 5-11 juli gestegen is met 8 procent, in vergelijking met de week voordien”, aldus Wilmès. De Block voegde daaraan toe dat er nu “zeven dagen op rij een stijging van het aantal besmettingen is waargenomen”. Er zijn nu gemiddeld 96 nieuwe besmettingen per dag, vooral in de provincie Antwerpen. De bedoeling is dat er snel meer zicht komt op die cijfers: waar doen de besmettingen zich voor en bij welke leeftijdscategorieën, zodat er beter op kan worden ingespeeld. Het vermoeden is dat vooral twintigers besmet geraakten doordat ze bijvoorbeeld op café te weinig afstand hielden.

- Besmettelijkheid hoger: Voor virologen is de zogenaamde reproductiefactor van het coronavirus erg belangrijk. Die zegt hoeveel mensen besmet geraken door één zieke. Bij een R-waarde van 0,5 besmetten tien zieken samen slechts vijf andere personen, waardoor het virus langzaam uitdooft. De bedoeling was dat de verschillende preventiemaatregelen ervoor zorgden dat de reproductiefactor in ons land permanent onder 1 bleef. Vandaag bedraagt de R-waarde echter 1,1, wat wil zeggen dat het virus weer aan kracht wint. “Dat betekent dat we opnieuw te maken hebben met een actieve epidemie”, aldus epidemioloog Pierre Van Damme.

- Weer meer ziekenhuisopnames: Volgens minister van Volksgezondheid Maggie De Block (Open VLD) zijn de voorbije dagen de “eerste tekenen waargenomen dat het aantal ziekenhuisopnames opnieuw aan het stijgen is”, zo zei ze na afloop van de Nationale Veiligheidsraad. De stijgende trend van het aantal ziekenhuisopnames – die de afgelopen drie dagen is waargenomen – moet de komende dagen nog wel worden bevestigd. De jongste officiële statistieken – waar weliswaar enkele dagen vertraging op zit – spreken nog van een daling van het aantal ziekenhuisopnames met 7 procent. Er liggen nog zo’n 150 mensen met corona in het ziekenhuis, van wie 27 op intensieve zorgen.

bekijk ook

Premier Sophie Wilmès verdedigt oranje kleurcode: “Het is niet alles of niets”

Wilmès waarschuwt: “Reproductiegetal ligt opnieuw boven 1”

Bekijk hier integraal de persconferentie van de Nationale Veiligheidsraad

Op de hoogte blijven van al het nieuws rond het coronavirus? Volg hier de laatste updates.

Meer over Coronavirus

Corrigeer

NIEUWS