Een standbeeld en een hele dag aan hem gewijd op radio en tv: Will Tura’s 80ste verjaardag zal niet ongemerkt voorbijgaan

Een standbeeld en een hele dag aan hem gewijd op radio en tv: Will Tura’s 80ste verjaardag zal niet ongemerkt voorbijgaan

Op 2 augustus viert Will Tura zijn tachtigste verjaardag, en dat viert de VRT zowel op televisie als op de radio. Foto: BELGAIMAGE

Op 2 augustus blaast Will Tura tachtig kaarsjes uit, en dat zal u geweten hebben. Zelf viert de man achter ‘Arme Joe’ en ‘Ik ben zo eenzaam zonder jou’ zijn verjaardag pas dit najaar met een tournee, maar over twee weken krijgt hij in zijn geboortestad Veurne al een standbeeld en plant de VRT een heuse ‘Will Tura-dag’, zowel op tv als op de radio.

Bijna 80 jaar geleden werd Will Tura, toen nog Arthur Blanckaert, geboren in het West-Vlaamse Veurne. Hij woont er anno 2020 nog steeds en zong zelfs ooit in het Veurnse dialect. Daarom wordt op 2 augustus, op Tura’s tachtigste verjaardag, een standbeeld van hem ingehuldigd. “Het beeld zal niet enkel de zanger afbeelden”, zegt kunstenaar Georges Schelstraete. “Het zal ook een fantasie-element bevatten, waardoor het een compleet verhaal zal vertellen.” Er wordt die dag ook taart en vuurwerk voorzien. Een optreden is echter nog steeds uit den boze. “Spijtig”, zegt de zanger. “Want ik zing nog steeds met hart en ziel.”

Toch wordt het zeker geen verjaardag in mineur.De VRT wijdt onder meer een radioprogramma aan de zanger.In Tura 80 op Radio 2 zal presentatrice Christel Van Dyck de keizer van het Vlaamse lied drie uur lang uithoren over zijn leven, van 10 uur tot 13 uur. Het interview is ook te volgen op Eén.

Hoop doet leven

Nadien worden ook nog exclusieve opnames van een jamsessie van Tura en zijn muzikanten op de kijkers en luisteraars losgelaten. Op donderdag 30 juli organiseren ze voor een klein groepje Radio 2-luisteraars een klein privéconcertje in de studio’s op de VRT. Fans die er zelf niet kunnen bij zijn, kunnen het optreden dus op radio en tv alsnog volgen. 6 uur non-stop Will Tura.

En dan zendt Eén ’s avonds ook nog Hoop doet leven uit, de documentaire die regisseur Dominique Deruddere in 2018 over de zanger draaide. Aan de hand van beelden en materiaal uit Tura’s persoonlijke archief blikt de film terug op de carrière van de zanger. 63 jaar is hij intussen al bezig. In die tijd liet hij als eerste Belgische artiest Vorst Nationaal vollopen, scoorde hij massa’s nummer 1-hits en trad hij op op de begrafenis van Koning Boudewijn. Een man waarover je al eens een documentaire kan draaien, dus.

Tura 80, op zondag 2 augustus van 10.00 tot 16.00 uur op Radio 2 en in de Radio 2-app.

Hoop doet leven, op zondag 2 augustus om 21.05 uur op Eén.

Corrigeer

NIEUWS

Het beste van Enkel voor abonnees