Renners onder ‘huisarrest’ na coronatest: drie dagen in bubbel voor wedstrijd

Renners onder ‘huisarrest’ na coronatest: drie dagen in bubbel voor wedstrijd

“Het is simpel”, zegt Thomas De Gendt. “Eenmaal getest, blijf je in je persoonlijke bubbel en houd je je thuis afzijdig Foto: Photo News

Zes dagen voor een WorldTour-koers een coronatest, drie dagen later een tweede test en vanaf dan geen bezoekje meer aan een winkel of vrienden. Op die manier gaat het wielerpeloton vol de strijd aan met het coronavirus. Steviger dan in de gewone maatschappij. In een grote ronde als de Tour de France worden ook op de rustdagen testen afgenomen.

LEES OOK. Coronamaatregelen in de Tour: wat vinden ze er in het peloton zelf van?: “Nul risico bestaat niet, maar we gaan ernaar streven”

Het is een maatregel die de UCI alle ploegen oplegt: voor elke wedstrijd moeten renners twee keer getest worden. Eén keer zes dagen voor de start en daarna opnieuw drie dagen voor de start. Zo wil de wielerbond besmettingen in het peloton voorkomen.

De testen zijn volledig de verantwoordelijkheid van de ploegen en zorgen voor veel praktische problemen, zeker voor de kleinere eendagswedstrijden op de kalender. Zes dagen voor de start zijn renners nog in hun thuisland en niet overal gebeurt testing op dezelfde manier en volgens dezelfde timing. “Voor een rt-pcr test (staafje in de neus, red.) heb je in sommige landen nog altijd een wachttijd van zeven dagen”, zegt Philip Jansen, ploegdokter van Deceuninck – Quick-Step. Omdat de UCI geen initiatief neemt om de testing te uniformeren, zijn de dokters in de World Tour-ploegen nu zelf overal in Europa op zoek naar labo’s die snel en betrouwbaar werken.

Bijkomend probleem van de ‘massale’ testing is de financiering. Die ligt nu volledig bij de ploegen. “Twee tests per renner per koers. Een test kost veertig euro en de shipping naar de testlabo’s nog eens vijftig euro”, zegt Jansen. “Zo wordt het allemaal heel duur.” Renners zullen in een grote ronde op de rustdagen ook nog eens extra worden getest, dan wel op kosten van de organisatie.

Een andere implicatie van het testing-systeem is dat het renners verplicht om na de laatste test – drie dagen voor de start van een koers – in hun bubbel te blijven. “Het is simpel”, zegt Thomas De Gendt. “Eenmaal getest, blijf je in je persoonlijke bubbel en houd je je thuis afzijdig. Trainen mag wel, maar een barbecue meepikken, of op restaurant gaan, zit er dan niet meer in.”

Helemaal complex wordt het wanneer renners van de ene wedstrijd overstappen naar de andere. Hoe organiseer je testing op dag min zes en dag min drie? De Belgische Tour-renners bij Lotto-Soudal zullen in Parijs alweer getest worden in functie van het BK dat twee dagen later plaats vindt in Anzegem. De renners zullen ook rechtstreeks doorreizen om maximaal binnen de bubbel te blijven.

De bubbeltheorie gaat zo ver dat ploegmanager John Lelangue zijn renners niet naar het Europees kampioenschap laat gaan dat op maandag 23 augustus (tijdrijden) op woensdag 26 augustus (weg) wordt gehouden in Plouay. “Daar rijden alle nationaliteiten door elkaar. Met alle respect voor het werk van de bond en de goede bedoelingen en zorgen, maar automatisch breek je daarmee de bubbels en dat willen we nu niet.”

Corrigeer


Het Nieuwsblad biedt meer dan 3.000 reeksen in 28 sporten aan. Zoek hierboven de uitslagen van uw favoriete club of surf naar onze uitslagenpagina.