Voormalige steraanvaller en idool van Standard bezorgt Porto 29ste landstitel

Voormalige steraanvaller en idool van Standard bezorgt Porto 29ste landstitel

Foto: EPA-EFE

Porto heeft zich gisteravond laat voor de 29ste keer in de clubgeschiedenis tot kampioen van Portugal gekroond. Door op de 32ste speeldag met 2-0 te winnen van Sporting Lissabon maakte het de kloof met eerste achtervolger Benfica onoverbrugbaar.

Benfica won dinsdag ook wel met 2-0 van Guimaraes maar werd door de zege van Porto opnieuw op acht punten gezet. Die achterstand is met nog slechts twee speeldagen op de teller niet te overbruggen.

Voormalige steraanvaller en idool van Standard bezorgt Porto 29ste landstitel
Feesten met zijn spelers. Foto: EPA-EFE

Voor Sergio Conceiçao is het de tweede hoofdprijs als trainer. De 45-jarige ex-speler van Standard, in 2005 winnaar van de Gouden Schoen, staat sinds 2017 aan het roer bij Porto en leidde de club in zijn eerste seizoen ook naar de titel. Vorig jaar strandden zijn manschappen, waarbij onder meer ex-Anderlechtverdediger Chancel Mbemba, op twee punten van Benfica. Als speler hielp Conceiçao Porto al aan drie landstitels, in 1997, 1998 en 2004.

Alleen uittredend kampioen Benfica doet met 37 landstitels nog beter dan Porto. Porto is wel de dominante club van de jongste decennia. Van de jongste dertig kampioenschappen won het er achttien, Benfica ‘slechts’ negen.

Het succes van Conceiçao als coach doet in België toch enige wenkbrauwen fronsen. De vurige Portugees stond bekend om zijn kort lontje en ging vaak in discussie met jan en alleman, inclusief scheidsrechter. Hij verkondigde ook altijd en overal vrank en vrij zijn mening, allemaal kwaliteiten die een trainer niet altijd in dank worden afgenomen. Toch heeft de Portugees zich in geen tijd omgeschoold tot een kampioenenmaker. Aan grinta in de kleedkamer zal het bij Porto zeker niet ontbreken.

Corrigeer

Het Nieuwsblad biedt meer dan 3.000 reeksen in 28 sporten aan. Zoek hierboven de uitslagen van uw favoriete club of surf naar onze uitslagenpagina.