Liberalen voorzichtig met toenadering Magnette: “We gaan niet van nul herbeginnen, het moet vooruitgaan”

Liberalen voorzichtig met toenadering Magnette: “We gaan niet van nul herbeginnen, het moet vooruitgaan”

Foto: BELGA

De voorzitters van MR, Open VLD en CD&V willen dat er eerst een vergadering komt met de zes Arizona-partijen (N-VA, MR, CD&V, Open VLD, CDH en SP.A) alvorens de gesprekken voor de vorming van een nieuwe regering worden geopend naar andere partijen zoals de PS. Dat heeft MR-voorzitter Georges-Louis Bouchez donderdag gezegd op de RTBF-radio. Open VLD’er Alexander De Croo maakt duidelijk dat ze nu niet “van nul zullen herbeginnen”.

De uitnodiging voor zo’n vergadering zou in de komende uren vertrekken, aldus Bouchez. De vergadering zelf moet volgens de MR-voorzitter plaatsvinden voor de nationale feestdag op 21 juli. Bedoeling van zo’n vergadering met de zes betrokken partijen zou zijn om een “kader en een agenda” vast te leggen in soort “startnota”. Die startnota zou dat dan vervolgens voorgelegd kunnen worden aan andere partijen zoals de PS en Ecolo/Groen.

LEES OOK. PS zette deur op een kier, maar ‘drie koningen’ blijven er voorlopig voor zitten: waar wachten zij op?

“Vandaag zegt iedereen dat ze een regering willen, dus moet men aan tafel gaan zitten”, aldus Bouchez, die herhaalde dat er dringend een regering nodig is om werk te maken van de relance.

De Croo: “Niet van nul herbeginnen”

Open VLD-vicepremier Alexander De Croo bevestigde donderdagochtend op Radio 1 dat het niet de bedoeling is om de gesprekken over de vorming van een nieuwe regering “van nul te herbeginnen” nu de PS bereid zou zijn om met de N-VA te onderhandelen. “Er is een basisnota en over die basisnota kan gesproken worden. We gaan de oefening niet helemaal opnieuw beginnen. Het moet vooruitgaan. We kunnen geen tijd blijven verliezen aan wie wel of niet aan tafel wil zitten.”

Corrigeer

NIEUWS