Marc Van Ranst krijgt politiebescherming na dreigementen uit extreemrechtse hoek

Marc Van Ranst krijgt sinds drie weken politiebescherming na dreigementen uit extreemrechtse hoek. Dat vertelt hij in een interview met Techmag. “De politie had te horen gekregen dat er tastbare plannen waren”, zegt de viroloog.

Dat er veel spanningen zijn tussen Van Ranst en extreemrechts blijkt dagelijks op Twitter. Hij wordt er vaak verbaal aangevallen en bedreigd door allerlei personen met die achtergrond. Maar sinds drie weken patrouilleert de politie vaak voorbij zijn huis in Willebroek omdat er, aldus de viroloog, “tastbare plannen waren om schade aan te richten” waar de politie van op de hoogte was. “Om het uur komt de politie langs”, zegt Van Ranst in de vlog. “Dat is de prijs die je betaalt. Mijn gezin is dat gewoon.”

De politie heeft Van Ranst gebeld om te vragen of hij wilde dat er een auto voortdurend voor de deur zou staan. “Daar heb ik nee op gezegd. Waarop zij zeiden dat ze elk uur in de buurt zouden komen rondrijden.” Bang is hij er niet door, zegt Van Ranst. “Ik volg extreemrechts al meer dan 30 jaar en ik weet dat het veel geblaat en weinig wol is. Ik ben niet bang, nee.”

Hij zegt dat hij dat onder meer te danken heeft aan het olifantenvel dat hij de jongste maanden en jaren gekweekt heeft. “En mijn geloof in de mensheid is sinds de uitbraak van de pandemie groter dan ooit.”

Verwijt links te zijn

“Ongerust ben ik niet, omdat de politie dit ernstig genoeg neemt”, zei Van Ranst er donderdagmiddag over in VTM Nieuws. “Geïntimideerd voel ik me ook niet. Ik krijg elke dag wel verwensingen en bedreigingen op Twitter. Als het te erg is, geef ik dat door aan de politie. Maar deze werd opgemerkt door de politie zelf. Namen ken ik niet, maar ik weet dat het uit extreemrechtse hoek komt. En ook wat de bedreiging precies inhoudt, weet ik niet.”

Dat de bedreigingen uit extreemrechtse hoek komen, verrast niet omdat Van Ranst wel vaker het verwijt krijgt links te zijn van overtuiging. “Virologen hebben recht op een eigen mening”, zegt Van Ranst. “Maar ik heb geen link met een partij of politieke beweging.” Iets veranderen zegt hij niet te zullen doen door de bedreiging.

bekijk ook

Experten in Vlaams Parlement over aanpak coronavirus: “Wij zijn niet gerust in tweede golf”

Marc Van Ranst krijgt kritiek na ongelukkige tweet: “Het was een cynisch antwoord op een tendentieuze tweet”

Campagne met Marc Van Ranst toont hoe je correct een mondmasker draagt

Op de hoogte blijven van al het nieuws rond het coronavirus? Volg hier de laatste updates.

Meer over Coronavirus

Corrigeer

NIEUWS

AANGERADEN