EU sluit grenzen opnieuw voor Servië en Montenegro

EU sluit grenzen opnieuw voor Servië en Montenegro

Foto: EPA-EFE

De Europese Unie sluit haar grenzen opnieuw voor Servië en Montenegro. Dat is donderdag gebleken bij een update van de gemeenschappelijke lijst van derde landen wier inwoners naar de Europese Unie kunnen reizen.

Eind vorige maand raakten de 27 lidstaten het eens om de Europese buitengrenzen vanaf 1 juli opnieuw te openen voor inwoners van vijftien landen die de coronapandemie even goed of beter onder controle hebben dan Europa. Een eerste evaluatie van die lijst heeft nu al tot een afslanking geleid: Servië en Montenegro worden niet meer weerhouden.

Daardoor blijven enkel Australië, Japan, Canada, Algerije, Georgië, Nieuw-Zeeland, Marokko, Rwanda, Zuid-Korea, Thailand, Tunesië en Uruguay op de lijst staan. Ook reizigers uit China zijn welkom, maar enkel indien Peking bevestigt dat het ook opnieuw Europese reizigers aanvaardt.

De lijst wordt om de twee weken herzien op basis van voornamelijk epidemiologische criteria en de aanpak van de lokale overheid om de verspreiding van het virus te beperken. In Servië en Montenegro zijn de voorbije dagen onrustwekkende stijgingen van het aantal besmettingen met het coronavirus vastgesteld.

De Europese lijst is een aanbeveling aan de lidstaten, die uiteindelijk het laatste woord hebben over de heropening van hun nationale grenzen. Europese coördinatie drong zich op omdat de meeste grenzen binnen de Europese Unie intussen opnieuw geopend zijn, maar dat neemt niet weg dat niet alle lidstaten hun eigen koers varen. België bijvoorbeeld besloot nog geen inwoners uit de landen op de Europese lijst toe te laten.

Op de hoogte blijven van al het nieuws rond het coronavirus? Volg hier de laatste updates.

Meer over Coronavirus

Corrigeer

NIEUWS

AANGERADEN