Boze Belgen dienen strafklacht in tegen virologen én Bill Gates

 

Een groep tegenstanders van de coronamaatregelen wil volgende week een strafklacht indienen tegen een aantal Belgische virologen, maar ook tegen de Britse epidemioloog Neil Ferguson én tegen Bill Gates. Ze beschuldigden Gates van omkoping.

Cedric LagastBron: Eigen berichtgeving

In navolging van de Nederlandse protestbeweging ‘Viruswaanzin’, wil een aantal Belgische tegenstanders van de coronamaatregelen volgende week een gelijkaardige groep in ons land oprichten. Ze verzetten zich tegen een tweede lockdown, en tegen een mondmaskerplicht.

Ze plannen acties. “De overheid moet de zorgsector versterken, en maatregelen nemen om risicopatiënten te beschermen. De rest is onnozel”, zegt hun advocaat Michael Verstraeten.

De oprichting gebeurt volgende week in een feestzaal in Aalter, de gemeente van minister Pieter De Crem (CD&V). Volgens het crisiscentrum mogen dergelijke vergaderingen plaatsvinden, “met een maximum van 50 personen, en rekening houdend met de regels van social distancing”.

“Omkoping door Bill Gates”

Verstraeten is ook de advocaat van de dertig Belgen, waaronder plastisch chirurg Jeff Hoeyberghs, die begin deze maand in het zand beten nadat ze een kortgeding tegen de Belgische staat hadden aangespannen over de maatregelen. De rechter had het over “intellectuele armoede”.

De groep telt ondertussen naar eigen zeggen al 220 “kwade burgers”, en Verstraeten wil volgende week in hun naam een strafklacht indienen bij het federaal parket. “Wegens misdaden tegen de menselijkheid”, zegt Verstraeten.

De advocaat heeft het over de investeringen van de ‘Bill en Melinda Gates Foundation’ in onderzoek van de KU Leuven en het Instituut voor Tropische Geneeskunde, naar een vaccin tegen het coronavirus. “Diezelfde wetenschappers zijn ook ambtenaren die de regering adviseren over de aanpak”, zegt Verstraeten. Volgens Verstraeten moet het federaal parket onderzoeken of die investering weegt op hun objectiviteit.

LEES OOK. “Bill Gates zet zijn hele fonds van 37 miljard euro in voor bestrijding virus”

De klacht is ook gericht tegen de Britse wetenschapper Ferguson, die volgens Verstraeten data zou hebben vervalst. Niet tegen Belgische politici: “Zij zijn misleid door wetenschappers.”

Meer over Coronavirus

Hoofdpunten

Video

Keuze van de redactie