Dit zijn de conclusies na de vergadering van het Overlegcomité

Dit zijn de conclusies na de vergadering van het Overlegcomité

Foto: Photo News

Zondagochtend kwam het Overlegcomité samen om snel te kunnen inspelen op de opflakkerende besmettingen. Na enkele uren kwamen de topministers opnieuw naar buiten. Formele beslissingen zijn er niet, maar wel enkele conclusies. Een overzicht.

De verschillende regeringen van ons land staken zondag vanaf 10 uur de koppen bijeen op een Overlegcomité. De dagelijkse coronacijfers lijken de slechte kant uit te gaan, en dus klinkt de roep om een politiek ingrijpen steeds luider. De vergadering duurde ook langer dan verwacht. Premier Sophie Wilmès werd normaal gezien op de middag op de Europese top verwacht, maar de start van dat overleg werd uitgesteld. Het Overlegcomité maakte van de extra tijd gebruik om samen met experten te overleggen over de volgende stappen.

Opnieuw dagelijkse cijfers

Er zal opnieuw gewerkt worden met dagcijfers in plaats van trends. De afgelopen weken publiceerde Sciensano enkel nog gemiddeldes die volgens hen beter de evolutie van de epidemie weergaven. Maar daar wordt nu alweer van afgestapt. Ook zullen er opnieuw persconferenties georganiseerd worden. “Om ervoor te zorgen dat de bevolking de evolutie van de epidemiologische cijfers beter kan begrijpen, is aan het Crisiscentrum gevraagd om de persconferenties tijdens de zomer opnieuw op te starten. Ze zullen niet meer dagelijks worden gehouden, maar zullen op zeer regelmatige basis – meerdere keren per week - een juiste en realistische interpretatie van de cijfers geven”, wordt meegedeeld in een persbericht van de premier.

Er zal ook strenger worden toegezien op het naleven van de huidige maatregelen. Het gaat dan onder meer om het sluitingsuur in de horeca, maar ook om de anderhalve meter afstand en de wekelijks toegestane contacten met maximaal vijftien mensen. “Alle overheidsniveaus zullen verschillende strategieën ontwikkelen om het begrip en de toepassing van de veiligheidsregels te verbeteren”, klinkt het in een persbericht dat na afloop van de vergadering werd verspreid, “met name bij mensen die minder gebruikmaken van de traditionele communicatiekanalen”.

Minister van Binnenlandse Zaken Pieter De Crem zei aan VRT NWS: “Ik ga daar opnieuw met alle gouverneurs contact over hebben. Als ze niet worden nageleefd, zal er strenger opgetreden worden.”

Geen reisverbod

Van nieuwe inperkingen is voorlopig nog geen sprake, al liet minister van Binnenlandse Zaken Pieter De Crem (CD&V) na afloop van de vergadering wel uitschijnen dat reizen naar het buitenland nu misschien niet het beste idee is. “Mijn raad zou zijn: als je nog niet geboekt hebt, blijf dan zoveel mogelijk in België”, zei hij bij de VRT.

Een reisverbod of andere verstrengingen zijn op dit moment echter niet aan de orde: volgens politici en experten concentreert de heropleving van de epidemie zich nog vooral in welomlijnde lokale gemeenschappen en is er nog geen algemene verspreiding aan de gang. “De uitbraken zijn gelinkt aan bepaalde evenementen of sociale kringen”, klinkt het. “Onwetendheid of minder strikte naleving van de regels en beschermingsmaatregelen zijn vaak de trigger.” Tegelijk blijven de cijfers over het aantal ziekenhuisopnames en overlijdens voorlopig nog stabiel, in tegenstelling tot het aantal besmettingen.

Zowel minister De Crem als minister van Volksgezondheid Maggie De Block meldden zondagmiddag ook dat er voorlopig geen nieuwe verstrengingen of versoepelingen van de maatregelen op tafel liggen.

Contact tracing

Daarnaast was een belangrijk onderdeel van het Overlegcomité zondag het contactonderzoek. “Het is essentieel dat iedereen meewerkt aan de contact tracing. We stellen vast dat mensen minder contacten doorgeven, terwijl tracing een sleutelelement is in ons preventiebeleid”, klink het. Er werd bevestigd dat er versneld gewerkt wordt aan de huidige informaticaproblemen en er werd steun uitgedrukt voor het huidige systeem in de provincie Antwerpen. Er wordt gekeken of dat eventueel kan uitgebreid worden. Hoe dat allemaal zal verlopen werd besproken, maar er zijn nog geen beslissingen genomen.

De Nationale Veiligheidsraad die voor donderdag gepland staat, wordt voorlopig niet vervroegd, al is er dinsdagnamiddag wel al een nieuw Overlegcomité om de vergadering van donderdag zo goed mogelijk voor te bereiden. De mogelijkheid om eventueel toch strengere maatregelen op te leggen zal worden bestudeerd, klinkt het. Een verdere versoepeling - die op 1 augustus zou ingaan - lijkt intussen wel van tafel. “Die fase staat op dit moment on hold”, aldus De Crem. “Er is geen enkel engagement genomen om nu over versoepelingen te spreken.”

Groen-fractieleider Björn Rzoska roept intussen op tot een vervroegde bijeenkomst van de Veiligheidsraad, liefst vandaag nog. Volgens hem gaan de beleidsvoerders “te luchtig” om met de cijfers, die in een richting van een tweede coronagolf wijzen. “Op een bepaald moment lijkt het in de richting van schuldig verzuim te gaan”, zei hij aan Belga.

Op de hoogte blijven van al het nieuws rond het coronavirus? Volg hier de laatste updates.

Meer over Coronavirus

Corrigeer

MEER NIEUWS

AANGERADEN