Drie koningen maken plaats voor PS en N-VA: “Willen weten of toenadering tussen Magnette en De Wever definitief is”

Drie koningen maken plaats voor PS en N-VA: “Willen weten of toenadering tussen Magnette en De Wever definitief is”

Egbert Lachaert (Open VLD), Joachim Coens (CD&V) en Georges-Louis Bouchez (MR). Foto: Photo News

De drie zogenaamde koningen leggen hun gesprekken over een Arizona-coalitie stil, om N-VA en PS zo ruimte te geven om verkennende gesprekken te voeren.

Net als alle vorige deadlines in deze regeringsvorming, wordt ook de nationale feestdag van 21 juli niet gehaald. Die datum hadden de drie koningen nochtans vooropgesteld om met “een oplossing” te komen. Die drie zijn Egbert Lachaert (Open VLD), Georges-Louis Bouchez (MR) en Joachim Coens (CD&V). Zij zaten op het spoor van een Arizona-coalitie met zes partijen, zonder PS.

Dat hele verhaal is nu veranderd sinds PS-voorzitter Paul Magnette een week geleden een bocht maakte, en zei dat hij toch met N-VA wil praten. “Wij waren onze gesprekken begonnen vanuit de vaststelling die Magnette had gemaakt, namelijk dat hij geen samenwerking met N-VA mogelijk zag”, aldus Coens. “Daarom hebben we PS niet betrokken, maar dat betekent niet dat we die partij uitsluiten.”

De voorbije dagen waren de werkzaamheden sowieso al verlamd doordat N-VA en PS parallelle, verkennende gesprekken zijn begonnen. “We willen nu weten of deze toenadering van PS en N-VA definitief is vooraleer we verder kunnen”, zegt Coens. “Is dit menens of is dit opnieuw een schijnmanoeuvre?” Het antwoord op die vraag moet volgens de CD&V-voorzitter de verdere gesprekken deblokkeren.

Tot zolang liggen de pogingen van de drie koningen stil om tot een Arizona-coalitie te komen. “We geven N-VA en PS nu tijd om duidelijkheid te krijgen of het tot iets kan leiden”, aldus Lachaert. Een timing wil hij daar niet op plakken. “We moeten wel nog tijd genoeg hebben om tegen de start van het parlementaire jaar nog alternatieven te kunnen bekijken.” Het is met andere woorden een kwestie van maximaal enkele weken.

N-VA en PS moeten in hun gesprekken niet enkel de kloof tussen hun partijen dichten. De Franstalige socialisten hebben ook altijd gezegd dat ze “de Zweedse regering niet zullen depanneren”. Ze stappen met andere woorden niet in een paars-gele coalitie waarin twee liberale partijen zitten (Open VLD en MR). Die bocht moet ook nog worden genomen, en daar is opnieuw tijd voor nodig. Zo blijven de deadlines opschuiven.

Corrigeer

MEER NIEUWS