“Voor geen krulleke op zijn kop te vertrouwen”: VRT schrapt aflevering ‘F.C. De Kampioenen’ wegens racisme

“Voor geen krulleke op zijn kop te vertrouwen”: VRT schrapt aflevering ‘F.C. De Kampioenen’ wegens racisme

Aanvankelijk heeft Pascalleke het niet zo voor haar nieuwe huurder, maar al snel dompelt ze zich helemaal onder in de Afrikaanse cultuur. Toch worden grappen à la ‘bananen op het hoofd’ vandaag niet meer door iedereen gesmaakt. Foto: VRT

Opnieuw sneuvelt er een aflevering van F.C. De Kampioenen . Nadat vorig weekend een aflevering met de gewraakte Guy Van Sande (57) was overgeslagen, zal deze week de aflevering Kamer te huur in het VRT-archief blijven.De reden? Neerbuigende grappen over een zwart personage.

Dieudonné, heet hij. Hij wordt gespeeld door acteur Bodé Michael Owa, die u misschien nog herkent uit Recht op recht of Flikken. Hij huurt een kamer bij Pascalleke. Sinds dochter Bieke is gaan samenwonen met haar Markske, voelt ze zich eenzaam. Een beetje gezelschap zou fijn zijn, en Dieudonné is dringend op zoek naar een woonst. Het enige probleem? Dieudonné is zwart. Een cultuurshock voor Pascalleke, althans aanvankelijk. “Zijt ge nu minder bruin dan toen ge in Afrika waart?”, vraagt ze.

Of: “Ah, jullie eten ook met een mes. En kent gij confituur?” Maar even later is ze helemaal mee met de Afrikaanse cultuur. Dan danst ze samen met Dieudonné door de woonkamer, getooid in Afrikaanse kledij met bananen op het hoofd. Niet iedereen ziet de nieuweling even graag komen. “Die neger is voor geen krulleke op zijn kop te vertrouwen”, zegt Fernand.

Balthasar Boma doet ook een duit in het zakje. “Als ge moet kiezen tussen mij en een negerke uit de brousse…” Om maar te zeggen: anno 2020 schieten heel wat grappen uit Kamer te huur, de tweede aflevering van het dertiende seizoen, in het verkeerde keelgat. Daarom heeft de VRT beslist de aflevering, inmiddels achttien jaar oud, niet meer uit te zenden of online aan te bieden. “Ze past niet meer bij de tijdgeest van vandaag”, klinkt het. “De grappen zijn neerbuigend en ongepast.”

Waarschuwing

En dus springt de VRT op 24 juli meteen naar de volgende aflevering, zoals in de tv-gids van Humo maandag staat te lezen. In Blond en meedogenloos draait de knappe Kimberly Boma helemaal rond haar vinger. Over Boma gesproken, de seksistische praatjes van de worstenfabrikant waren de afgelopen jaren ook voer voor discussie. “Maar dat is anders”, klinkt het bij de VRT. “Hij krijgt tegengas van de andere personages.”

Kamer te huur werd de voorbije jaren regelmatig heruitgezonden. Moeten fans van de reeks in de toekomst naar hun dvd’s grijpen of naar YouTube surfen om de aflevering te zien? “De aflevering blijft in ons archief zitten. De geschiedenis gaan we niet uitwissen. Maar oudere programma’s worden gescreend door een manager beroepsethiek, de leiding van Eén en een team diversiteitsmedewerkers. En dit kan nu niet meer door de beugel.”

Of de aflevering voorgoed achter slot en grendel blijft, is echter nog niet gezegd. Mogelijk is Kamer te huur later weer beschikbaar op VRT NU, met een waarschuwing. Zoals de BBC deed met The germans van Fawlty towers. Intussen werk scenarist An Swartenbroekx naarstig aan de kerstspecial van de reeks, die eind dit jaar op antenne moet komen. De aflevering wordt een hulde aan Johny ‘Xavier’ Voners, die in maart overleed.

LEES OOK. Kampioenen kijken uit naar hun eenmalige comeback en eerbetoon aan Johny Voners: “De opnames zullen ongetwijfeld heftig worden” (+)

bekijk ook

Johny Voners (74) overleden, hij leed aan kanker

‘Pascaleke’ over nieuwe afleveringen ‘F.C. De Kampioenen’: “Eén ding is nog niet zeker”

En dan staat Carmen uit ‘F.C. De Kampioenen’ plots voor je deur met haar beste huishoudtips

Corrigeer

NIEUWS

Het beste van Enkel voor abonnees