Wielertoerist (58) overleeft val in vaart na frontale botsing met wagen: “Dokters snappen niet hoe ik mij nog op het droge kon hijsen”

Wielertoerist (58) overleeft val in vaart na frontale botsing met wagen: “Dokters snappen niet hoe ik mij nog op het droge kon hijsen”

Paul belandde op de voorruit van de auto en kwam in de vaart terecht. Foto: aft

Sint-Katelijne-Waver / Brugge / Knokke-Heist -

Langs de Noorweegse Kaai in Brugge is wielertoerist Paul Van de Velde (58) uit Knokke maandagochtend door het oog van de naald gekropen. Na een frontale botsing met een wagen werd hij in de Damse Vaart gekatapulteerd. “De dokters snappen niet hoe ik mij nog op het droge kon hijsen.”

Wat een verkwikkende rit moest worden, kostte wielertoerist Paul Van de Velde (58) uit Knokke maandag ei zo na het leven. De wielertoerist was die ochtend vertrokken aan zijn woning in Knokke om via Brugge en Damme terug te keren naar de badstad. Maar ter hoogte van de Noorweegse Kaai in Brugge liep het om 9.30 uur zwaar fout. Een 90-jarige bestuurder kwam van zijn oprit gereden, maar schoot plotseling vooruit met zijn wagen. Paul knalde met zijn fiets frontaal op de wagen, belandde op de vooruit en werd vervolgens in het water van de Damse Vaart gekatapulteerd. “Ik herinner mij hoe ik zo snel mogelijk weer boven water probeerde te komen”, doet Paul daags na het ongeval zijn verhaal van op zijn ziekenhuisbed. “Ik slaagde erin om op eigen kracht de kant te bereiken en uit het water te klauteren. Daar heb ik gewacht tot de hulpdiensten er waren.” (Lees verder onder de foto)

Wielertoerist (58) overleeft val in vaart na frontale botsing met wagen: “Dokters snappen niet hoe ik mij nog op het droge kon hijsen”
Paul hield aan het ongeval een gebroken voet, een verbrijzelde schouder, een ingedeukte rug en enkele gescheurde ribben over. Foto: if

Paul hield aan het ongeval een gebroken voet, een verbrijzelde schouder, een ingedeukte rug en enkele gescheurde ribben over. “Ik werd in het ziekenhuis meteen geopereerd en de dokters snappen niet hoe ik mij nog op het droge kon hijsen”, vervolgt hij. “Dankzij pure adrenaline en overlevingsdrang wellicht. Mijn fiets werd door de brandweer uit het water gehaald en is rijp voor de schroothoop. Mijn zoon is ze vandaag (gisteren, red.) gaan ophalen bij de aanrijder. De man is volgens mijn zoon compleet ondersteboven van het ongeval. Zijn nieuwe wagen is blijkbaar automatisch geschakeld, terwijl hij altijd met een manueel geschakelde wagen heeft gereden. Mogelijk ligt daar de oorzaak van zijn plotse manoeuvre. Maar ach, die man heeft dat uiteraard niet met opzet gedaan. Ik ben blij dat ik het nog kan navertellen.”

Maandenlange revalidatie

Paul runt in Sint-Katelijne-Waver een kleinhandelszaak in groenten en fruit. Enkele jaren geleden kwam hij in Knokke wonen omdat hij het wat rustiger aan wou beginnen doen. Vijf jaar geleden sloot hij zich aan bij Casino Cycling Team in Knokke. “Over het algemeen ga ik in het weekend in groep fietsen met de club”, zegt hij. “Maar af en toe ga ik ook alleen op pad. Maandag was dit niet anders. Volgens de dokters wacht mij een maandenlange revalidatie. Maar van zodra ze het licht weer op groen zetten spring ik terug op de fiets.”

Corrigeer

NIEUWS