Cultuur

Wat te doen in de ‘Gentse Feestenweek’? Een digitaal en creatief blik tips

Wat te doen in de ‘Gentse Feestenweek’? Een digitaal en creatief blik tips
Gent -

Onvolledig, maar toch gevarieerd. Een greep uit wat er de komende dagen zoal te horen en te zien is in Gent. Alle evenementen hebben één factor gemeen: artiesten en organisatoren willen het veilig en coronaproof houden en nemen alle mogelijke voorzorgen. Aan het publiek om hen daarin te volgen. Handen, afstand, masker. En tijdig reserveren.

Lady Linn doet het met haar man op de Arena Zomerconcerten

Wijzelf zagen Lady Linn al in diverse formaties aan het werk: met haar Magnificent Seven, in duo met een dj, in trio met Tom Callens en Pablo Casella, en, tijdens één van de vorige Gent Jazzedities, met een bigband. Waar ze bijna deed vergeten dat na haar ook nog Tom Jones op het podium moest komen.

Voor de Arena Concerten laat ze zich enkel begeleiden door haar man Filip Vandebril die, voor wie het muziekwereldje een beetje volgt, de bass beroert in meerdere formaties. Lady Linn, vandaag maandag 20 juli in de GhelamcoArena. Volgen verder in de loop van de week: Belle Perez op dinsdag 21 juli, Metejoor op donderdag 23 juli, Cookies And Cream op vrijdag 24 juli, Stan van Samang op zaterdag 25 juli (twee keer, ol 18 en 21 uur).

Ticketinfo op www.arenaconcerten.be

Senne Guns speelt Opus 3 op Baracita

Op de plek waar een 50-plusser eerst naar Koen Crucke komt kijken staat drie uur later 200 man (meer mag niet!) klaar om naar een nieuwe jazzstem te komen luisteren. Zo omschrijft Stefaan De Winter (u kan hem kennen van Die Verdammte Spielerei en van de biertestrubriek Zwelgen? Zekerst!)

Het initiatief Baracita dat hij samen met een paar partners in twee weken tijd uit de grond stampte in en aan het ICC in het Citadelperk: buiten, beschermd onder de grote luifel van het ICC een gezellige bar met uitzicht op het park en speeltuin om de hoek voor de kinderen, binnen plaats voor 200 liefhebbers die kunnen komen kijken en luisteren naar muziek, cabaret, stand-up en aanverwanten. De hele zomer lang, tot eind september.

Maandag 20 juli brengt Senne Guns (pianist, zanger) er zijn cabaretdebuut dat hij de titel Opus 3 meegaf.

Gentenaar Senne Guns kan u kennen van ondermeer het mooie liedje Goudvis, maar ook als toetsenman op nogal wat platen van diverse groepen als Douglas Firs, Kommil Foo en Admiral Freebee om er maar enkele te noemen. Senne Guns werd nog niet zo lang geleden tweede op het Leids humorfestival en toert nu met Opus 3: een cabaretpogramma waarin hij over alles en nog wat filosofeert en waarin zijn liedjes centraal staan. Dat filosoferen niet saai hoeft te zijn blijkt op de manier waarop hij de sirtaki speelt: op piano, liggend op zijn rug. Dat maakt toch iedereen benieuwd?

Reserveer via Uitbureau

Kloaver Viere gaat dagelijks digitaal

Cabaret is er in alle vormen en formaten en talen. De Gentse groep Kloaver Viere heeft een jarenlange traditie in het spelen van heel volkse en Gentse humor: sketches en liedjes. Moedig als ze zijn, laten de Kloaverkes zich niet helemaal platslaan door het coronavirus en ook zij voeren de veiligheid en gezondheid zeer hoog in het vaandel: cabaret vanuit hun eigen kot dus dit jaar.

Tot en met zondag 26 juli elke dag een nieuw filmpje van een half uur met een sketch, een moppentrommel en een videoclip bij één van hun liedjes. De filmpjes blijven tot het einde van de zomer op de site van Kloaver Viere staan, dus u kan ze bekijken wanneer u maar wil.

www.kloaverviere.com

Wim De Coninck: van doelman en voetbalanalist naar cabaretier in Tinnenpot

Wim De Coninck was vroeger doelman, en niet zomaar een doelman. Hij werd vorig jaar zestig en bovenop voetbalanalist zijn had hij nog een droom: verhalen vertellen en een publiek amuseren. En met die verhalen Den Boer Op gaan. Zitten we meteen bij de titel van de voorstelling waarmee hij vorig jaar tijdens de Gentse Feesten in première ging. Redactiechef Jan Claeys ging toen naar die voorstelling, waarin Wim de rol speelt van boer Gerard, uit te spreken met een Z, zijn verhalen vertelt, en hij amuseerde zich daar heel goed. En uitte ook zijn bewondering voor het feit dat de gewezen doelman meer kan dan alleen maar de ballen uit de netten houden: hij declameerde zomaar eventjes 42 bladzijden tekst uit het hoofd. Dit jaar staat Wim met die voorstelling op maandag 20 juli in theater Tinnenpot.

Tickets via Uitbureau

Gentenaars gratis naar het museum

We serveerden hier al muziek en cabaret, alsof er geen mensen zijn die eens naar een museum willen gaan. Voor Gentenaars waarvoor de drempel van een museum wat hoog ligt, is er nu een buitenkans: tijdens de Gentse Feesten zijn de Gentse musea gratis open, voor Gentenaars. Goed om weten, want in dit geval geldt de regel: niet tevreden geld terug, uiteraard niet.

Collega An Rosiers trok met haar elfjarige dochter naar Kris Martin in het S.M.A.K. Kris Martin is de beeldende kunstenaar die op 14 april 2011 het kruisbeeld dat bij zonlicht voor een schitterende flikkering bovenaan de Sint-Baafskathedraal zorgt maakte, en van wie op het Sint-Baafsplein ook Altar te zien is: het metalen frame in de vorm van het beroemdste schilderij van de gebroeders Van Eyck. Martin is een kunstenaar die met verwondering naar het wek van de gebroeders Van Eyck kijkt en er zich door laat inspireren.

Ook geïnspireerd op Van Eyck is de tentoonstelling Kleureyck in het Designmuseum in de Jan Breydelstraat. Daar lieten een aantal kunstenaars zich inspireren om met de kleuren van de gebroeders Van Eyck aan de slag te gaan. De tentoonstelling opende op donderdag 12 maart voor pers en genodigden, maar corona deed de tentoonstelling de dag erna al op slot. Geen nood, ze is ondertussen terug open, en dezer dagen dus gratis, tenminste voor Gentenaars.

Luisterplein en Place Musette verzamelen in hotel D’Hane Steenhuyse

We meldden het hier vorige week al: Ons Luisterplein, de programmatie van Uitbureau op het Laurentplein, en Place Musette, ook een organisatie van Uitbureau, smelten dit jaar de twee programma’s samen in de paleistuin van D’Hane Steenhuyse in de Veldstraat. Coronaproof en vooraf te reserveren uiteraard. Zelf zouden we er maandag 20 juli maar al te graag bij zijn, want om 19u15 spelen daar Kathleen Vandenhoudt, Bruno Deneckere en Nils De Caster. Diezelfde avond, om 22u30, staan daar Derek, Yves Meerschaert en Rory Verbist op het podium: goed voor een man met een gitaar en een stem, een piano- en een accordeonvirtuoos. Checken of er nog tickets vrij zijn! Later in de week staan daar ook nog Koen Crucke en Luk De Bruyker, Wigbert, Patrick Riguelle en vele andere.

Tickets via Uitbureau

Gent Jazz sluit de deuren

Gent Jazz gaat de laatste dagen in: nog tot morgen dinsdag 21 juli maar de slotdag is al uitverkocht. Niet getreurd: voor maandag 20 juli zijn er wel nog tickets en dan staat naast Backback (gitaar, drums en baritonsax en soms vergeleken met Morphine) ook Too Noisy Fish op het podium. Ook een trio, maar dan met piano, bass en drums. De drie heren zijn ook lid van Flat Earth Society.

RoomeRsessies hebben enkel nog plaatsje vrij voor Julien Firmin

Voor Tiny Legs Tim, Pigeons on Piano, Flamango, Pascale Platel, Berlaen bent u al te laat. Maar niet getreurd: wie snel is kan wel nog een ticket bemachtigen voor Julien Firmin. U kan op die manier tot het clubje behoren die kan zeggen: ik was er bij, op één van die concerten van de RoomeRsessies die allemaal uitverkocht waren. En u kan er ook een Gentse artiest leren kennen die nog niet wereldberoemd is, maar fijne songs maakt. Een man met een stem die ouder klinkt dan hij er uit ziet. Help de RoomeRsessies compleet uitverkopen en doe er vooral uzelf een plezier mee. Tickets

An Rosiers, Rudy Tollenaere, Klaas Vandromme

Corrigeer

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio