Snookerlegende en WK-favoriet Ronnie O’Sullivan over zijn tijd in de gevangenis: “Ik werd omsingeld door 30 combi’s”

Snookerlegende en WK-favoriet Ronnie O’Sullivan over zijn tijd in de gevangenis: “Ik werd omsingeld door 30 combi’s”

Foto: Photo News

Deze week zijn in Sheffield de kwalificaties voor het WK snooker begonnen. Met Luca Brecel en Ben Mertens. Ronnie O’Sullivan (44) zit in de studio’s bij Eurosport om er zijn blik te werpen op de wedstrijden, maar eerst liet ‘The Rocket’ zich nog eens gaan in enkele interviews.

Luca Brecel (WS-37) begint zaterdag 25 juli in de derde ronde van de kwalificatie tegen Rod Lawler (WS-112), de Ier Ross Bulman of de Ier Fergal O’Brien (WS-71). Bij winst volgt een duel om een plaats in de Crucible tegen de Welshman Tyler Rees, de Pool Adam Stefanow (WS-110), Alfie Burden (WS-75) of de Chinees Liang Wenbo (WS-34).

De 25-jarige Limburger kan zich voor de vijfde keer voor een WK plaatsen, de tweede ronde bereiken lukte hem nog niet. In 2012 werd Brecel de jongste WK-deelnemer in de geschiedenis. Hij was toen 17 jaar en 45 dagen oud. Ben Mertens kan hem ruim de loef afsteken. De amper 15-jarige Oost-Vlaming werd voor de eerste ronde uitgeloot tegen James Cahill (WS-106), die vorig jaar stuntte door O’Sullivan uit te schakelen.

Snookerlegende en WK-favoriet Ronnie O’Sullivan over zijn tijd in de gevangenis: “Ik werd omsingeld door 30 combi’s”
Foto: BELGAIMAGE

Gevangenis

‘The Rocket’ zelf is dus analist van dienst. De Engelsman mikt vanaf 31 juli op een zesde wereldtitel, hoewel hij het eenzame leven in een bubbel niet zo geweldig vindt. “Ik zat ooit 16 uur in een cel. Dat was beter want toen kon ik tenminste mijn eigen eten kiezen”, zei O’Sullivan voor de start van de door Luca Brecel gewonnen Championship League.

In een gesprek met The Daily Mail ging hij op die ‘jail time’ wat dieper in. “Ik was toen 17 jaar oud”, aldus de Engelsman. “Ze dachten dat ik iemand ontvoerd had. Er hadden dertig combi’s mij omsingeld, ergens in Chigwell. Het leek wel een scène uit een FBI-film. Ze staken me vanachter in zo’n busje, terwijl ik dacht: wat betekent ontvoering eigenlijk? Ik had net drie dagen in een wellness gezeten en was op weg naar een bokswedstrijd. Ik kreeg een wit pak aangesleurd, ze namen mijn wagen in beslag en ik werd in een cel gegooid.”

Een groot trauma hield O’Sullivan niet over aan het voorval. “Ze deden gewoon hun job. En goed. Bij mijn vrijlating zeiden ze dat er een verwisseling van identiteit gebeurd was. Ik zei dan maar: OK, dat kan. Maar maak die fout alstublieft niet opnieuw.”

Mobilhome

Maar als er straks om de wereldtitel gestreden wordt in de Crucible in Sheffield, dan wordt het op de tanden bijten voor het sociale dier.

“Ik hou niet zoveel van snooker dat ik daarvoor geweldig kan afzien”, bekent ‘The Rocket’. Als ik naar toernooien ga, dan ga ik graag lopen of naar de fitness of weg uit vrienden. Weet je, eens lekker gaan eten. Lopen doe ik normaal elke dag, dat is al 20 jaar een soort van medicijn voor mij. Een gelukkige snookerspeler is er eentje die goed speelt. Een ongelukkige snookerspeler niet.”

Snookerlegende en WK-favoriet Ronnie O’Sullivan over zijn tijd in de gevangenis: “Ik werd omsingeld door 30 combi’s”
Foto: AFP

Maar O’Sullivan heeft zijn zinnen gezet op die zesde wereldtitel. En als hij die niet kan pakken, dan verliest hij liefst in ronde één. “Waarom zeventien dagen verkwisten in plaats van eentje? Als je naar Sheffield gaat, dan is dat om te winnen. In de finale geraken, daar ben je niets mee. Maar als ik win (en het half miljoen pond mee naar huis neemt, red.), dan koop ik een mobilhome. Ik en een vriend denken erover na om Europa rond te trekken en deel te nemen aan obscure loopwedstrijden. Ik verkocht onlangs mijn boot omdat ik er niet één nacht op doorbracht. Mijn vriendin wil niet dat die mobilhome zoals mijn boot wordt, maar ze weet dat ik lopen serieus neem.”

Op weg naar de finale moet O’Sullivan waarschijnlijk langs titelverdediger Judd Trump, die dit seizoen alles kapot speelt. Maar aan zelfvertrouwen geen gebrek bij de 44-jarige Brit.

“Ik kan waarschijnlijk makkelijk tot mijn 55ste spelen of zelfs mijn 60ste”, klinkt het. “Als ik de rest van het deelnemersveld bekijk, wie er nu aan het opkomen is… Dat is niet zo stevig. Ik train zo goed als nooit en win nog steeds toernooien. Plus, ik ben intussen al grootvader. Ik geniet nog altijd van de strijd hoor. Ik noem het mijn mosterd. Ik hou ervan om me te verstikken in de mosterd want wat ik ook na het snooker ga doen, het zal niet zoals die mosterd zijn. Ik heb snooker nog nodig en speelde het de voorbije tien jaar liever dan ervoor. Ik ben het gezicht van deze sport gebleken, ook door de manier waarop ik speel. Ik ga niet zeggen dat ik de Tiger Woods van het snooker ben, maar toch. Als hij speelt, heerst er altijd een andere sfeer.”

Corrigeer

Het Nieuwsblad biedt meer dan 3.000 reeksen in 28 sporten aan. Zoek hierboven de uitslagen van uw favoriete club of surf naar onze uitslagenpagina.