Patrick Lefevere zet deur op een kier: “We zien wel of Remco Evenepoel het BK in Anzegem rijdt”

 ©  BELGA

In normale omstandigheden lijkt het BK in Anzegem net iets te veel van het goede voor Remco Evenepoel. Dat gaf Patrick Lefevere in Tiegem ngo eens aan bij de verkenning. “Maar wat is normaal?”, zet de ploegmanager de deur zelf alsnog op een kier.

Hugo Coorevits

LEES OOK. BK wielrennen in Anzegem gaat over Muur van Geraardsbergen en veertien keer Tiegemberg: “Geen voer voor sprinters”

“Neem dat volgende week de Ronde van Burgos toch niet doorgaat?”, aldus Lefevere. “En ook de Ronde van Polen, al geef ik die rittenkoers meer kans om plaats te vinden. Dan gaat Remco’s programma opnieuw dooreen. Heel het seizoen wordt voor iedereen, maar ook voor zo’n ambitieuze kerel als Evenepoel, het gras voor zijn voeten weggemaaid. Het is te vroeg om in deze onzekere tijden veel vooraf definitief te plannen. Het is afwachten, afwachten, afwachten.”

“Desnoods leggen we privévlucht in”

“Misschien komt er een moment dat hij wel blij is om het BK in Anzegem op de weg te rijden. Het kost effectief heel wat energie om na het WK tijdrijden op de weg in Zwitserland terug te vliegen voor een BK op de weg die twee dagen later wordt gehouden om dan opnieuw naar Zwitserland te trekken, maar nu is het echt niet het moment om dit uit te vergroten. Niet in negatieve en niet in positieve zin. Indien het nodig is, leggen we desnoods in speciale omstandigheden een privévlucht in. Mijn sponsors zullen me daarbij helpen indien Evenepoel dat wil.”

Lefevere staat wel open om bepaalde renners naar het EK in Plouay te sturen, op voorwaarde dat dit strookt met het ploegprogramma, maar heeft de bond op zijn beurt wel gevraagd dat ze Remco Evenepoel goed omringen voor het WK op de weg. “Ze wilde dat Remco als training mee in de mixed relay tijdrit reed (mannen en vrouwen,red.), maar dat zie ik niet zitten.”

“We moeten nu vooral nederig zijn”

“Anderzijds moet ik zeggen dat de Internationale Wielerunie (UCI) en Belgian Cycling (BWB) nu heel flexibel zijn. Ik wil er geen misbruik van maken, maar er is veel onderhandelbaar. Dat is het belangrijkste. We moeten nu vooral nederig zijn. We hangen allemaal af van de beslissingen van virologen maar nog veel meer van politici die de agenda zetten. Laat ons afwachten hoe alles verder evolueert.”

 ©  BELGA

“Belgische kampioen komt uit de Tour”

“Nadat de kalender helemaal overhoop werd gegooid kwam het Belgisch kampioenschap plots na het einde van de Tour de France te liggen. Raar, maar dat is nu eenmaal zo in deze tijden van corona”, zei Lefevere. “Het siert de mensen van het organisatiecomité dat ze nog het lef hebben om hun schouders onder dit evenement te zetten. Anderen hadden misschien de handdoek reeds gegooid, zij doen verder. Bewonderenswaardig is dat.”

Lefevere ziet de nieuwe Belgische kampioen uit de Tour de France komen. “Iemand die de Ronde van Frankrijk gereden heeft en in het BK twee uur op zijn tanden bijt, heeft enorm veel voorsprong op de rest. De opeenvolging van de passages op de Tiegemberg zal heel wat vlotter verlopen. Voor de ronderenner zal de Tiegemberg een brugje lijken Ik ga proberen mijn beste renners proberen af te leveren voor de Belgische titelstrijd.”

17-jarige Cian Uijtdebroeks

Lefevere had het ook over Cian Uijtdebroeks, de eerstejaarsjunior die vorige week vier dagen mee reed op trainingskamp met Deceuninck – Quick-Step in Val di Fassa. “Hij heeft eens kunnen smaken van de sfeer in de ploeg. Hij is meegegaan, ook al was zijn ploegtrainer daar niet gelukkig mee, maar het is het bewijs dat hij balls heeft. Hij was super gelukkig. Hij heeft zijn trainingsprogramma kunnen rijden. Hij geeft een goede indruk. Is het mijn bedoeling om een zeventienjarige een profcontract aan te bieden? Totaal niet. Het zijn niet allemaal Evenepoels en we moeten ook vermijden dat we in situaties komen zoals Sunweb nu doet met de Duitser Brenner die op die leeftijd al vastgeklonken ligt.”

Aangeboden door onze partners

HOOFDPUNTEN

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen