Iraans passagiersvliegtuig moet uitwijken voor Amerikaanse straaljager boven Syrië

Iraans passagiersvliegtuig moet uitwijken voor Amerikaanse straaljager boven Syrië

Foto: BELGAIMAGE

De piloot van een Iraans passagiersvliegtuig heeft boven Syrië een snel uitwijkmanoeuvre gemaakt om een botsing met een straaljager te vermijden. Enkele passagiers raakten lichtgewond. Het Amerikaanse leger heeft intussen bevestigd dat een van zijn straaljagers betrokken was bij het incident.

Er waren aanvankelijk tegenstrijdige berichten. Volgens het officiële Iraanse persbureau IRIB News ging het om twee toestellen van de Israëlische luchtmacht. De piloot van het passagiersvliegtuig en het Syrische staatspersbureau Sana hielden het op twee Amerikaanse toestellen.

Het Amerikaanse leger bevestigde vrijdag dat een van zijn straaljagers betrokken was bij het incident. Terwijl Iraanse media meldden dat de piloot moest uitwijken om een botsing met de Amerikaanse jet te voorkomen, bleef de straaljager volgens het Amerikaanse leger op veilige afstand.

Een woordvoerder van het Israëlische leger gaf geen commentaar.

Wapens vervoeren

Door de beweging van het toestel raakten enkele passagiers lichtgewond. Het passagiersvliegtuig van Mahan Air, vlucht 1152, was onderweg van Teheran naar Beiroet in Libanon. Het landde uiteindelijk veilig op een vliegveld daar.

Het Amerikaanse leger houdt toezicht op zijn troepen in de regio. Een woordvoerder liet weten dat de straaljager een visuele inspectie van het Iraanse toestel uitvoerde toen het een plek in Syrië passeerde waar Amerikaanse troepen aanwezig zijn. Israël en de VS beschuldigen Mahan Air al enige tijd van het vervoeren van wapens naar strijders in Syrië die banden hebben met Teheran.

Corrigeer

NIEUWS