Jambon had de indruk dat ze zich kon vinden in globaal akkoord

Erika Vlieghe sluit ontslag als GEES-voorzitter niet uit na onder meer incident met Jambon: “Ik ben het schaamlapje van de politiek niet”

Infectiologe Erika Vlieghe overweegt te stoppen als voorzitter van het exitcomité GEES. Dat zegt ze in een interview met De Morgen. Vlieghe haalt onder meer een incident met Vlaams minister-president Jan Jambon (N-VA) aan als reden. “Als de politieke communicatie op dat elan verdergaat, overweeg ik om ermee op te houden (..) Ik ben niet het schaamlapje voor de politiek.”

Erika Vlieghe is diensthoofd infectieziekten in het Universitair Ziekenhuis van Antwerpen, maar staat ook aan het hoofd van de GEES, het expertencomité dat belast werd met de uitwerking van de exitstrategie na de lockdown.

In een interview met De Morgen sluit Vlieghe niet uit dat ze ontslag neemt uit die functie. Reden is een interview met Vlaams minister-president Jan Jambon (N-VA) donderdagavond in de VTM-nieuwsstudio. Jambon suggereerde er dat Vlieghe akkoord ging om het aantal toegestane nauwe contacten op vijftien mensen te houden, zoals de Nationale Veiligheidsraad besliste, terwijl dat volgens de infectiologe niet zo was. “Dat is voor mij compleet onaanvaardbaar”, zegt ze. “Ik was, net zoals de andere experts, voorstander van een kleinere bubbel, en heb dat ook meermaals gezegd tijdens de vergadering.” Volgens Vlieghe heeft Jambon zich intussen bij haar verontschuldigd. “Maar als de politieke communicatie op dat elan verdergaat, dan overweeg ik om ermee op te houden als voorzitter van het exitcomité. Ik ben niet het schaamlapje voor de politiek.”

Vlieghe behoedt zich er ook voor dat mensen de experten associëren met de coronacrisis, “alsof wij hier plezier aan beleven”. “Dat idee begint soms wel een beetje te wegen”, zegt ze.

“Ze heeft tijdens de vergadering een paar keer duidelijk gemaakt dat ze voorstander was om de bubbel terug te brengen naar tien”, zegt de woordvoerder van Jambon vrijdag in een reactie op het interview. “Op het einde had hij echter de indruk dat ze zich kon vinden in het globale akkoord.”

Jambon heeft zich in het interview met VTM misschien onvoldoende genuanceerd uitgesproken en heeft zich intussen ook geëxcuseerd in een telefoongesprek met Vlieghe, dixit de woordvoerder. Jambon hoopt dat het incident de relatie met de voorzitter van het exitcomité niet verstoort.

Op de hoogte blijven van al het nieuws rond het coronavirus? Volg hier de laatste updates.

Meer over Coronavirus

Corrigeer

MEER NIEUWS

AANGERADEN