Reconstructie: de dood van student Sanda (20)

“Oh neen, Zaadje en ik gaan hiervoor opdraaien.” Dit gebeurde in de uren na de dood van Sanda Dia

 

“Oh neen, Zaadje en ik gaan hiervoor opdraaien”. Dat WhatsAppt ‘Janker’ wanneer schacht Sanda Dia (20) op 5 december 2018 in het Universitair Ziekenhuis Antwerpen dood wordt verklaard. De preses en de schachtenmeester van studentenclub Reuzegom beseffen dat ze diep in de miserie zitten, nadat de doop van drie schachten in Leuven en Vorselaar totaal uit de hand is gelopen. En dan begint operatie clean-up. Dat blijkt uit gewiste WhatsApp-conversaties die de speurders alsnog konden bemachtigen.

Pieter Huyberechts

“Alles proper, nergens een vuilniszak te vinden.” De vaststellende hoofdinspecteur van de Politiezone Neteland treft een kraaknet scoutsdomein aan wanneer hij in de nacht van 5 op 6 december 2018 om 3.53 uur ’s nachts arriveert aan Blokhut Cardon in Vorselaar. Hij noteert het zo in zijn proces-verbaal. Achter de lokalen is geen put te vinden. Nochtans moesten drie schachten, onder wie de Edegemse ingenieursstudent Sanda Dia (20), op 5 december de hele namiddag en vooravond doorbrengen in een put vol ijskoud water. Omringd door zeventien leden van studentenclub Reuzegom.

Meer dan zes uur voor de hoofdinspecteur het domein betreedt, zijn een paar Reuzegommers met de bewusteloze en zwaar onderkoelde Sanda naar het ziekenhuis van Malle gereden. Het gevolg van een totaal uit de hand gelopen studentendoop, waarbij de drie schachten onder andere levende goudvissen, muizen en een aal moesten verorberen, terwijl ze urenlang halfnaakt bij zes graden in een put moesten blijven. Toch gaan de Reuzegommers ’s avonds in het ziekenhuis nog uit van een goede afloop. “Een oplapmiddel en weg”, schrijft een clublid in de WhatsApp-groep.

“Verwijder alles en iedereen uit groep”

Als blijkt dat de Edegemse ingenieursstudent het niet zal halen, maakt stoerdoenerij plaats voor blinde paniek, zo blijkt uit chatgesprekken die deze krant kon inkijken. Want de WhatsApp-groep van Reuzegom bevat een schat aan bewijsmateriaal, ontdekken de speurders. Zo ontdekten de speurders dat de preses en de schachtentemmer alle leden meteen opriepen om alle foto’s en filmpjes van hun gsm te wissen. “Ok, filmpjes al verwijderd”, reageert een van hen. Maar niet alle Reuzegommers hebben de orders van de leider zorgvuldig opgevolgd en alles gewist.

Speurders ontdekken foto’s die aantonen dat Dia al bijna twee uur voor vertrek naar de spoeddienst laveloos in de gracht ligt. En dat hij nog eens 7 uur eerder volgens Reuzegommer Flodder “al rijp is voor vuilbak”. Er worden twee filmpjes gewist. Eentje waarop een allochtone bedelaar toegezongen wordt met het liedje Handjes kappen, de Congo is van ons. En een ander filmpje waarop leden hun grote behoefte doen op een van de schachten in de put. Op de achtergrond hoor je iemand zeggen: “Dees is erover”.

“Kot echt zo ranzig?”

De preses en schachtenmeester beseffen diezelfde nacht nog dat ze diep in de miserie zitten. “Op een halfuur is Sanda maf achteruitgegaan. Als hij het ni haalt, gaan Zaadje en ik er gewoon voor opdraaien, hé”, schrijft Janker. Er worden orders gegeven om alles piekfijn op te ruimen, om zo weinig mogelijk sporen na te laten. Niet alleen in Vorselaar, ook in Leuven, waar Reuzegom de avond voordien – op 4 december – een zware cantus heeft gehouden. De drie schachten moesten nadien naar hun kot worden gedragen. “Is dat kot zo ranzig?”, vraagt Rafiki in de WhatsAppgroep. Janker: “Ja echt maf gestoord.” Dus ging een deel van de groep de ochtend nadien in Leuven opkuisen, voor Sanda’s ouders én de politie arriveren.

Uit het gerechtelijk onderzoek blijkt dat ze er braaksel, afgeknipt haar, choco en ketchup gingen opkuisen. En ook de hermetisch afgesloten kranen – zodat Sanda na de cantus zeker geen water zou kunnen drinken tegen zijn kater – opnieuw gebruiksklaar gingen maken.

“Onmenselijk wat er gebeurd is”

De gesprekken die speurders kunnen reconstrueren wijzen op paniek en (beginnend) schuldgevoel. Al houdt Janker lange tijd vol dat het “gewoon een dom accident was”. Een van de schachten die het wel overleeft, wijst op het tegendeel. “Het was gewoon onverantwoord eigenlijk, hé.” Een ander lid spreekt van “een tikkende tijdbom”, na eerdere incidenten het jaar voordien.

Igean geeft aan dat het “echt wel onmenselijk was wat er gebeurd is”. En ook dat Sanda ’s namiddags al “een paar keer frontaal hard viel toen hij moest lopen”. Dat gebeurde net voor hij met collega Flodder “een muisje in de blender gooide” om aan de ‘schachtenpap’ toe te voegen. Een ander lid, zonder gekende clubnaam, geeft in chatgesprekken aan “dat we eigenlijk toch allemaal maar apen zijn, met dat dopen”.

“Geen vrienden, schuilen achter advocaten”

In de dagen na Sanda’s overlijden verwijdert iedereen zich uit de Reuzegom-WhatsApp. Plannen om zich in een gezamenlijke excuusbrief te richten aan de familie van de betreurde schacht worden hen uit het hoofd gepraat door hun advocaten. Op de begrafenis zijn de Reuzegommers niet welkom.

Wat volgt is anderhalf jaar complete stilte. De club wordt ontbonden, de groep valt uiteen, publieke excuses komen er nooit. Een van de leden stelt het in een gesprek met een vriend zo: “De Reuzz, dat zijn geen vrienden. En allemaal schuilen achter hun advocaten.”

LEES OOK. De laatste uren van de fatale studentendoop, deel 1: “Ze waren echt knock-out van de drank. Ze lagen op de grond en spraken niet meer”

LEES OOK. De laatste uren van de fatale studentendoop, deel 2: “Het is onmenselijk wat daar is gebeurd”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Video

Keuze van de redactie