Van “Ik ga je breken” over “op de billen slaan” tot pikante berichten: de soorten meldingen grensoverschrijdend gedrag in de sport

Van “Ik ga je breken” over “op de billen slaan” tot pikante berichten: de soorten meldingen grensoverschrijdend gedrag in de sport

Jaren na de feiten gaf Gerrit Beltman, gewezen coach van Aagje Vanwalleghem, toe dat hij te ver ging en atleten onder meer mentaal mishandelde. Foto: Photo News

Het soort meldingen van grensoverschrijdend gedrag in de sport zijn zeer divers, zo leert een gesprek met Simon De Vriendt van het Centrum Ethiek in de Sport(ICES). Hieronder een greep uit de soorten meldingen die zijn binnengekomen bij ICES in het verleden.

Het gaat niet om lopende zaken maar meldingen die zijn afgerond, die zich voordeden zowel in de jeugdsport als in de topsport, en in verschillende sporten. Sommigen zijn gemeld door clubs, door ouders, door Justitie… Niet elke melding leidt ook noodzakelijkerwijs tot een sanctie. De Vriendt: “Het toont wel hoe aan hoe complex de problematiek is en welke vormen dat kan aannemen.”

Een greep uit de soorten meldingen:

*Een trainer zegt tegen een sporter die op redelijk hoog niveau aan sport doet: ik ga je breken. Hij negeert de sporter bij wijze van pestgedrag, organiseert voor een deel van de groep en voor de atleet in kwestie extra trainingen.

*Een trainer op hoog niveau legt de druk heel hoog en controleert enorm dingen buiten de sport: wat doe je op school, wat doe je als je uitgaat? Dat werkt zeer verstikkend, aldus de atleet. De coach zet atleten te kijk voor de groep en denkt zo zijn discipline te moeten laten gelden.

*Een meerderjarige coach stuurt seksueel getinte berichten naar een minderjarige sporter, zet aan tot alcoholgebruik en nodigt uit voor extra individuele trainingen.

*Een ouder dient een klacht in omdat zijn kind uit de trainingsgroep wordt geweerd.

*Een trainer raakt tijdens een instructie zijn sporters te veel aan. Volgens hem puur voor de instructie, volgens de sporters duidelijk ervaren als te ver gaand.

*Het gerecht waarschuwt dat een onderzoek voor aanranding van eerbaarheid van minderjarige loopt tegen een trainer, en die trainer is intussen nog actief binnen een club.

*Een trainer heeft bij een vorige club verschillende keren een relatie bij sporters en die lopen vaak pijnlijk af. Hij is nu actief bij een andere club.

*Een clubcoach heeft een contactverbod met minderjarigen zonder dat de club dat weet.

*Een sporter slaat een andere sporter op de billen. Bedoeld als grap, zegt de sporter, maar niet door de andere sporter in kwestie als grap ervaren.

*Een ouder moeit zich op een jeugdwedstrijd met het spel van de kinderen, zet zijn eigen kind aan tot onsportief gedrag en wordt agressief naar andere ouders.

Corrigeer

Het Nieuwsblad biedt meer dan 3.000 reeksen in 28 sporten aan. Zoek hierboven de uitslagen van uw favoriete club of surf naar onze uitslagenpagina.