Marc Van Ranst: “Dit wordt cruciaal, de belangrijkste Veiligheidsraad sinds maart”

Marc Van Ranst: “Dit wordt cruciaal, de belangrijkste Veiligheidsraad sinds maart”

Foto: ISOPIX

Maandag om 9 uur wordt een nieuwe Veiligheidsraad gehouden, waar de coronamaatregelen wellicht worden verstrengd. Het belangrijkste is het verkleinen van de contactbubbel, maar er liggen ook andere acties op tafel, valt zondagavond te horen bij de betrokken kabinetten. Zo zou er opnieuw worden ingegrepen in ons shopgedrag. “Dit is, wat mij betreft, de belangrijkste Veiligheidsraad sinds maart”, zegt viroloog Marc Van Ranst.

Afgelopen weekend werd beslist de Veiligheidsraad te vervroegen van vrijdag naar maandag. De meeste virologen waren het er na de vorige vergadering immers over eens dat de maatregelen niet ver genoeg gingen. Intussen gaat de curve elke dag steil omhoog. “Vroeger dan maandag was niet mogelijk”, zegt Van Ranst. “Ik heb tot afgelopen nacht geschreven aan een rapport.”

LEES OOK. Wat mogen we verwachten van de Veiligheidsraad van maandag?

Volgens gezondheidsinstituut Sciensano moet er nu grote aandacht gaan naar het handhaven van de maatregelen. “De burgerzin evolueert wel positief, maar er moeten ook duidelijker signalen komen van de overheid”, zegt professor Boudewijn Catry. Sciensano waarschuwt voorts om geen fouten uit de eerste golf te herhalen, zoals de volledige quarantaine van de bewoners van woonzorgcentra. “En de maatregelen moeten naast elkaar blijven bestaan”, zegt Catry. “Het nemen van de ene maatregel mag geen alibi zijn om een andere te schrappen.”

Bubbels

De hoofdmoot van wat maandag op tafel ligt, is het verkleinen van de contactbubbel, valt bij verschillende bronnen te noteren. “Maar daarmee alleen gaan we er niet komen”, is te horen bij een van de betrokken kabinetten. Er liggen dus ook andere acties op tafel. Zo zal er worden gesproken over een ingreep in de winkels. Het aantal contacten tijdens het shoppen moet omlaag, mogelijk door mensen opnieuw op te roepen alleen naar de winkel te gaan. Een verhoging van het aantal vierkante meters per klant zou niet aan de orde zijn.

Evenementen

Daarnaast wordt er gepraat over een nieuwe beperking op evenementen en over een uitbreiding van de mondmaskerplicht, is te horen uit politieke hoek. Marc Van Ranst is alleszins een voorstander van de Antwerpse richtlijn om altijd een masker op zak te hebben. “Dat is een goed standpunt”, zegt hij. “Je kan immers niet altijd voorspellen in welk deel van de stad je gaat komen.”

Een verplichting om het masker altijd en overal op te houden, vindt hij niet nuttig. “Het draagt enkel bij op drukke plaatsen, de burgemeesters zijn het best geplaatst om aan te duiden waar dat is.”

Het gaat volgens Van Ranst om een doorslaggevende Veiligheidsraad, de belangrijkste sinds maart. “Dit is cruciaal. We zijn er vroeger bij dan in de eerste golf, maar we willen het ook vroeger stoppen.” In vier weken tijd moet het volgens hem mogelijk zijn de epidemie een andere richting uit te sturen. “Tegen 1 september willen we dit onder controle hebben, zodat we er een normale opstart van de scholen kan zijn.”

bekijk ook

Marc Van Ranst roept op om weg te blijven uit Antwerpen: “Een bezoek meer dan waard, maar niet nu”

Nationale Veiligheidsraad komt maandag samen om bijkomende maatregelen te bespreken

Dit vinden de Antwerpenaren van de verstrengde maatregelen: “Een tweede lockdown zou degoutant zijn”

Op de hoogte blijven van al het nieuws rond het coronavirus? Volg hier de laatste updates.

Meer over Coronavirus

Corrigeer

MEER NIEUWS

AANGERADEN