Dimitri Van den Bergh danst na straffe zege in finale World Matchplay Darts tegen ex-wereldkampioen en strijkt 165.000 euro op

Dimitri Van den Bergh (PDC-26) heeft dankzij een 18-10-overwinning tegen tweevoudig wereldkampioen Gary Anderson (PDC-8) de finale van het World Matchplay dartstoernooi (Major/700.000 pond/775.000 euro) gewonnen. Het is voor Dancing Dimi de allereerste zege in een televisietoernooi. Als winnaar, als debutant dan nog, strijkt hij 150.000 pond (165.000 euro) op.

De finale, die plaatsvond in het Engelse Milton Keynes, werd zondag naar een best of 35 legs gespeeld. Dat wilde zeggen: wie het eerst achttien spelletjes won, pakte de eindzege in de World Matchplay. Van den Bergh begon goed en won leg één. Daarna pakte Anderson even over door er twee op rij te winnen. Maar onze landgenoot weerde zich en pauzeerde met een 3-2-voorsprong, waarna hij zijn ritme vond. De 26-jarige Antwerpenaar gooide een 121 check-out en kwam 5-4 voor.

Maar Anderson is niet zomaar tweevoudig wereldkampioen. Nadat Van den Bergh drie keer miste op dubbel zestien gooide de 49-jarige Schot een 130 uit: 5-6 voor Anderson.

Dancing Dimi was opnieuw weerbaar. Hij pakte de volgende leg met een check-out van liefst 170. Daarna gooide hij nog eens de eerste 180’er van de finale, op weg naar een 8-7-voorsprong bij de volgende pauze van de wedstrijd.

Onze landgenoot ging daarna door op zijn elan en kwam 10-7 voor na een check-out van 64. Vervolgens kwam hij zelfs 12-8 voor, zijn grootste voorsprong tot dan toe. Van den Bergh gooide op dat moment gemiddeld zeven punten meer dan Anderson.

Dancing Dimi was helemaal los en won ook de volgende twee legs op straffe wijze. Eerst gooide hij een 124 uit, daarna zelfs een 132 met een bullseye.

Van den Bergh was niet meer te stoppen en maakte het af bij 18-10 en begon even te dansen op zijn bekende wijze. Onze landgenoot won dan ook op indrukwekkende wijze zijn eerste finale van een tv-toernooi en is in één klap 165.000 euro rijker.

Van den Bergh lukte uiteindelijk een gemiddelde van 98.31 per drie darts, waarbij hij een check-outgemiddelde noteerde van 43.59 procent. Anderson kwam uit op 93.42 en 37.04 procent.

Droom

“Ik win het toernooi, wow”, glunderde Van den Bergh, die zichzelf best “sexy” vond als winnaar van zijn eerste grote toernooi en nu de nummer 12 van de wereld is. “Het zal nog even moeten doordringen. Het is gewoon een droom die werkelijkheid wordt. Toen ik onder druk werd gezet, bleef ik er gewoon in geloven. Op een bepaald moment won ik twee legs na elkaar met bullseye (50 punten). Ik wist op dat moment dat het mijn dag was. De spelers van wie ik tijdens het toernooi heb gewonnen geven mij gewoonlijk geen kans, maar nu is het mij gelukt. Ik heb veel te danken aan wereldkampioen Peter Wright, die mij de voorbije maanden veel heeft bijgestaan.”

Corrigeer

Het Nieuwsblad biedt meer dan 3.000 reeksen in 28 sporten aan. Zoek hierboven de uitslagen van uw favoriete club of surf naar onze uitslagenpagina.