Overname: farmareus Boehringer Ingelheim gaat innovatief paardenmiddel van Breeënaar Jan Spaas op wereldmarkt zetten
Dierenartsen Sarah Broeckx (links) en Jan Spaas in het laboratorium waar ze vernieuwende dierengeneesmiddelen testen. — © Wim Kempenaers
De innovatieve stamceltherapie voor paarden met artrose die dierenarts Jan Spaas uit Bree ontwikkelde, is klaar om de wereld te veroveren. Farmareus Boehringer Ingelheim, toonaangevend in de dierengeneeskunde, heeft zijn biotechbedrijf GST overgenomen en kan zo de innovatie en groei versnellen.
“Het is een ‘match made in heaven’ (droomhuwelijk)”, reageert Jan Spaas (34) uit Bree dolgelukkig met de overname. Die volgde na twee jaar intense samenwerking tussen zijn biotechbedrijf GST uit Evergem en wereldspeler Boehringer Ingelheim. “Ons ‘kind’ GST (Global Stem Cell Technology) is klaar om naar de universiteit te gaan. Mijn vrouw Sarah en ik hebben GST in 2012 opgericht voor de stamceltherapie die we ontwikkelden om paarden met artrose te genezen.”
Het dierenartsenkoppel ontketende hiermee een revolutie in de paardensport. Tot dan bleef medicatie beperkt tot het bestrijden van symptomen van artrose. “In de paardensport is het belangrijk dat paarden met gewrichtsklachten nadien weer voor de 100 procent functioneren, dat ze weer kunnen worden bereden. Ik ben zelf ruiter geweest, op internationaal niveau. Drie paarden hadden last van artrose en daar kon ik om die reden niet meer mee rijden. Met onze stamceltherapie is gewrichtsherstel en genezing mogelijk.”
De expertise is de voorbije jaren succesvol getest op toppaarden en verder ontwikkeld in labo’s. Het Duitse miljardenbedrijf Boehringer Ingelheim, wereldspeler in de markt van dierengeneeskunde, ging twee jaar geleden al een samenwerking aan om het paardenmiddel Arti-Cell Forte in de markt te zetten. “We zijn het eerste en enige geregistreerde stamcel-medicijn dat vergund is door de Europese Commissie. Dankzij Boehringer Ingelheim krijgen we meer slagkracht, niet alleen financieel maar ook om het medicijn wereldwijd te verkopen. We willen naar Amerika en Canada”, glundert Jan ambitieus.
“Onderzoeksgebieden zoals stamcellen en regeneratieve geneeskunde bieden een uitdagend potentieel voor de innovatiegolf die we nastreven”, zegt Eric Haaksma van Boehringer Ingelheim Animal Health. Het farmaceutisch bedrijf staat in de top 3 wat betreft dierengeneeskunde. Het heeft met 51.000 werknemers de nodige knowhow in huis. “De overname van GST dient niet om cijfers op te smukken. Boehringer Ingelheim is niet beursgenoteerd, maar is nog steeds een familiebedrijf. De investering is een bewijs dat een mondiale speler gelooft in de innovatiekracht van het Belgische bedrijf”, zegt Valérie Ajzenman, general manager van Boehringer Ingelheim België en Luxemburg. Over de bedragen die gepaard gaan met de transactie tussen de twee bedrijven wordt niet gecommuniceerd.
Het biotechbedrijf GST van Jan Spaas stopt niet met het uitwerken van vernieuwende dierengeneesmiddelen. “Naast de zowat 1,4 miljoen paarden met artrose zijn er nog 15 miljoen honden met gewrichtsklachten, in Europa alleen al. De vraag om een medicijn komt uit het veld. Dierenartsen die paarden met onze stamceltherapie behandelen, vragen om een gelijkaardig middel voor honden. De aanpak is daar enigszins anders. Een huisdier is geen sportpaard, dus bij honden richten we ons op een comfortabel leven voor het dier. Ook hierin zal de overname door Boehringer Ingelheim ons helpen. Zij hebben over alle diersoorten kennis in huis. Ik herhaal het: een ‘match made in heaven’.”