Moslimexecutieve roept moslims op om zich te houden aan de officiële communicatie

 

 ©  Dirk Vertommen

Bron: BELGA

Het Executief van de Moslims in België (EMB) betreurt dat een Vlaamse islamitische vereniging de Marokkaanse moskeeën in Vlaanderen heeft opgeroepen om hun activiteiten op te schorten tot 31 augustus vanwege besmettingen bij verschillende leden van de moslimgemeenschap. Deze communicatie “zet aan tot de veralgemening en de stigmatisering van de moslimgemeenschap door de moskeeën voor te stellen als potentiële broeihaarden voor het coronavirus Covid-19, terwijl de autoriteiten drastische gezondheidsmaatregelen hebben opgelegd die verder verspreid werden door het EMB”.

De beslissing om de Marokkaanse moskeeën te sluiten werd niet genomen door het Executief van de Moslims van België (EMB) noch door de Raad der Theologen die eraan verbonden is. Enkel de EMB, de officiële vertegenwoordiger van de islamitische eredienst in België, kan maatregelen treffen die een impact hebben op de organisatie en de praktijk van de islamitische eredienst op het Belgisch grondgebied.

Het EMB vraagt aan de moslims in Vlaanderen en de andere regio’s in het land om voorzichtig te zijn met informatie en aanbevelingen die verspreid worden door verenigingen die niet officieel en niet representatief zijn voor de islamitische eredienst, klinkt het in een mededeling. “Vooral wanneer deze de vreedzame uitoefening van de islamitische eredienst in de moskeeën ondermijnen.”

“De oproep tot opschorting van activiteiten in de Marokkaanse moskeeën in Vlaanderen tot en met 31 augustus staat haaks op de voorbeeldige houding van de moslimburgers die zich gewetensvol hebben gehouden aan de opgelegde voorzorgsmaatregelen. Het brengt tevens het vele werk dat de moskeeverantwoordelijken hebben gedaan om een veilige omgeving te garanderen voor de gelovigen onterecht in twijfel”, hekelt de Moslimexecutieve.

Ze wijst er ook op dat het protocol dat zij naar de moskeeën heeft gestuurd de enige wettelijke basis vormt om de uitoefening van de eredienst in het kader van de pandemie te beperken. Na de Nationale Veiligheidsraad van maandag wordt vanaf woensdag het maximaal aantal gelovigen teruggebracht naar 100 personen tijdens de dagelijkse gebeden, vrijdaggebed en het gebed van het Offerfeest.

Hoofdpunten

Video

Keuze van de redactie