Districtsburgemeester duidelijk: geen gansrijden meer dit najaar

Districtsburgemeester duidelijk: geen gansrijden meer dit najaar

Foto: w&f

Berendrecht / Berendrecht-Zandvliet-Lillo / Lillo / Zandvliet / Stabroek -

In Berendrecht en Zandvliet zijn ze er nu uit. Er wordt niet meer aan gansrijden gedaan in 2020. Er waren nochtans, bij de start van de coronacrisis in maart, enkele nieuwe data geprikt voor september. Maar die vallen allemaal in het water.

De gansrijders van Hoevenen hadden hun koningschap op het Frans Oomsplein naar 6 september verplaatst, nadat hun traditionele hoogdag met halfvasten was geannuleerd door de crisis. Zij besloten al vorige maand om ook op die nieuwe datum niet uit te rijden.

In de loop van dinsdag kwam er dan ook info van de Oude Gans Berendrecht. Zij gaan hun nieuw bepaalde datum van 20 september ook niet halen. “Alle nevenactiviteiten, zoals de algemene informatieve vergadering en staartjesgans, zullen ook geannuleerd worden. Bijgevolg wordt er in 2020 geen nieuwe editie georganiseerd”, meldde het bestuur op de website.

Het was dan nog enkel afwachten wat de Verenigde Ganzenrijders van de Polder (de zogenaamde Polderbond) zou doen met het keizerschap: de jaarlijkse hoogdag van de polderse folklore waarop alle verenigingen uit de streek aanwezig zijn en ook duchtig feest wordt gevierd. Die was uitgesteld van zondag 29 maart naar zaterdag 26 september. Carl Geeraerts, districtsburgemeester van Berendrecht-Zandvliet-Lillo, hakte gisteren de knoop door. “Het is onmogelijk om op een coronaveilige manier het keizerschap te organiseren op de Botermarkt in Zandvliet. Toch toestemming geven zou een voorbeeld zijn van slecht bestuur.” Het is nu afwachten of de organiserende Polderbond hier nog iets tegenover gaat plaatsen.

Keizer Maarten Gabriels van de Jonge ruiters Zandvliet heeft dus de uitzonderlijke eer zijn kroon twee jaar te kunnen bijhouden zonder ervoor te moeten strijden.

Op de hoogte blijven van al het nieuws rond het coronavirus? Volg hier de laatste updates.

Meer over Coronavirus

Corrigeer

NIEUWS