Ex-vrouw van Jeff Bezos doneert 1,7 miljard (!) dollar aan goede doelen

Ex-vrouw van Jeff Bezos doneert 1,7 miljard (!) dollar aan goede doelen

MacKenzie Scott met ex-man Jeff Bezos Foto: REUTERS

MacKenzie Scott, de voormalige echtgenote van Amazon-baas Jeff Bezos, heeft 1,7 miljard dollar (omgerekend zo’n 1,4 miljard euro) gedoneerd aan liefdadigheid. Het gaat met name om historisch zwarte universiteiten in de Verenigde Staten, klimaatgroeperingen, en gezondheidsorganisaties.

Scott is de op één na rijkste vrouw ter wereld, met een nettowaarde van 53 miljard euro. Kort na haar scheiding van Bezos vorig jaar kondigde ze aan dat ze zich aansloot bij de ‘Giving Plegde’, een campagne van miljardairs Warren Buffett en Bill Gates waarbij de rijken beloven dat ze het merendeel van hun fortuin voor hun dood zullen weggeven aan goede doelen. In een bericht op Twitter meldt Scott nu dat ze dat voornemen heeft omgezet in daden, “omdat ze de eerste helft van 2020 met een mix van hartzeer en horror heeft beleefd, en de aandacht wil vestigen op de goede doelen in kwestie.”

Het gaat om 500 miljoen euro voor antiracismeorganisaties en 340 miljoen euro voor groepen die zich inzetten voor sociale mobiliteit. De overige miljoenen gaan naar onder andere goede doelen die strijden voor gendergelijkheid en ontwikkelingshulp. “Het lijdt geen twijfel dat de persoonlijke rijkdom van iemand het product is van een collectieve inspanning, en van sociale structuren die sommige mensen kansen geven en talloze anderen hinderen”, aldus Scott.

Haar voormalige echtgenoot, de rijkste man ter wereld, lag in het verleden vaak onder vuur omdat hij weinig geld aan goede doelen gaf. Bezos kondigde dit jaar aan dat hij 10 miljard dollar zou wijden aan de strijd tegen de klimaatverandering, en 100 miljoen dollar aan de strijd tegen honger in Afrika.

Corrigeer

NIEUWS