Unieke gevel van voormalige Gentse porseleinwinkel wordt gerestaureerd

Unieke gevel van voormalige Gentse porseleinwinkel wordt gerestaureerd

Foto: IF

Gent -

Een unieke, beschermde gevel in de Brusselsepoortstraat wordt gerestaureerd. De tegels van wat ooit porseleinwinkel Van Hoecke was, worden in ere hersteld. De Vlaamse regering investeert 17.600 euro in het project.

Nu huist er een eethuis en een gezinswoning, maar bij oudere Gentenaars is Brusselsepoortstraat 61 vooral bekend als de plek waar Van Hoecke was gevestigd. Over die winkel werd gesproken wegens het porselein in de etalage, maar ook door de unieke gevel van het gebouw. Die werd tussen 1902 en 1914 helemaal met tegels bezet door de befaamde tegelproducent Maison Helman Céramiques d’Art uit Sint-Agatha-Berchem. (lees verder onder foto)

Unieke gevel van voormalige Gentse porseleinwinkel wordt gerestaureerd
Foto: IF

Het gebouw is in privéhanden, maar de gevel werd in 2018 beschermd. Door de slechte hechting van de tegels op de ondergrond en het drukke verkeer op de Brusselsesteenweg zijn er al verschillende tegels afgevallen. Monumentenwacht adviseerde om loszittende tegels preventief te demonteren. Dankzij een restauratiepremie van 17.621,43 euro van de Vlaamse regering kan dat alvast gebeuren. De kostprijs van de totale restauratie bedraagt iets meer dan 35.000 euro, exclusief btw.

Hoge kwaliteit

“Ondanks enkele lacunes heeft de gevelbekleding van de voormalige porseleinwinkel Van Hoecke een bijzondere waarde. Het is voor Vlaanderen een zeldzaam voorbeeld van een betegelde gevelreclame die de volledige voorgevel van het winkelpand beslaat. De artistieke uitwerking en technische uitvoering zijn van hoge kwaliteit,” zegt Vlaams minister van Onroerend erfgoed Matthias Diependaele (N-VA).

Corrigeer

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio