Stad verbiedt straat- en buurtfeesten. Maar mondmaskers hoeven niet overal

Stad verbiedt straat- en buurtfeesten. Maar mondmaskers hoeven niet overal

Foto: fvv

Gent -

Straatfeesten, buurtfeesten, rommelmarkten, kermissen en andere evenementen waarvan het aantal deelnemers moeilijk te controleren is, worden met onmiddellijke ingang en voorlopig tot 31 augustus verboden. Ook in de Blaarmeersen komen er regels over het dragen van een mondmasker

Nadat vorige zaterdag al de mondmaskerplicht werd opgelegd in het stadscentrum, neemt het Gents stadsbestuur bijkomende maatregelen.

“Daarmee hoopt de Stad nóg strengere regels te voorkomen”, aldus waarnemend burgemeester Filip Watteeuw (Groen).

Evenementen in openlucht waarbij het aantal bezoekers niet kan worden beperkt tot 200 personen en/of waarbij de afstandsregels niet kunnen worden gegarandeerd, mogen niet doorgaan, besliste het stadsbestuur gisternamiddag. Het gaat om straatfeesten, buurtfeesten, occasionele rommelmarkten en kermissen. Deze maatregel geldt voorlopig tot en met 31 augustus en gaat onmiddellijk in. Wat geen prettig nieuws was voor de foorreizigers die aan Merelbeke Station (dat is op grondgebied Gentbrugge) al waren begonnen met de opbouw van de kermis en hoorden dat zij moesten opbreken. Zij hielden gisternamiddag een korte protestactie.

Blaarmeersen

Voorts is vanaf vandaag overal binnen het sport- en recreatiedomein Blaarmeersen en het nieuwe skatepark aldaar het dragen van een mondmasker verplicht. Wie zit of ligt op de ligweide of strandzone moet geen mondmasker dragen maar wie wandelt, loopt of fietst wel. In de randgemeenten van Gent of zelfs in Antwerpen is een mondmasker bij het joggen nochtans niet verplicht. “Zeker bij warm weer verzamelt veel volk in de Blaarmeersen”, legt schepen Watteeuw uit. “We willen daar duidelijkheid scheppen en de regels niet complex maken. Ik ben zelf loper en zou ervoor kiezen om elders te gaan lopen. Er zijn voldoende plaatsen in Gent.”

Geen mondmaskerplicht overal

De Stad Gent kiest er doelbewust voor om niet op het hele grondgebied van Gent het dragen van een mondmasker te verplichten. In sommige andere gemeenten, ook in de rand rond Gent, is dat wel het geval.

“Als we de verplichting om een mondmasker te dragen meteen zouden verplichten voor heel het Gentse grondgebied - waarbij je weet dat het op veel plaatsen niet nodig is - dan dreig je het draagvlak te verliezen en worden de regels waarschijnlijk minder goed nageleefd”, aldus waarnemend burgemeester Filip Watteeuw. “De situatie in Gent is bovendien helemaal anders dan in Antwerpen, waar het grondig fout loopt. Wij moeten de juiste maatregelen nemen op het juiste moment.”

Corrigeer

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio