Minister van Sport Ben Weyts wil uitleg van turnfederatie: “Als er fouten worden vastgesteld, gaan indien nodig coaches eruit”

Minister van Sport Ben Weyts wil uitleg van turnfederatie: “Als er fouten worden vastgesteld, gaan indien nodig coaches eruit”

Het houdt niet op, de bezwarende turngetuigenissen uit de Gentse topsportschool, en ze zijn ook doorgedrongen tot in het Franse vakantieoord van Vlaams minister van Sport Ben Weyts (N-VA). In Nederland ligt sinds gisteren het topsportturnen bij de meisjes stil en zijn coaches op non-actief gezet. Weyts: “Als er dingen zijn die niet door de beugel kunnen, zal ik optreden.”

LEES OOK. Nederlandse turnbond zet trainers vrouwenturnen op non-actief

Het gaat niet om een eenmalige misnoegde turnster of gefrustreerde ouder, maar een reeks schrijnende verhalen. Bent u verrast door dat massale aantal?

“We wisten inmiddels dat er dingen in het verleden waren fout gelopen. De onthullingen over recente gebeurtenissen verrassen mij wel. Machtsmisbruik, coaches die denken dat mentale terreur een goed instrument is om een sporter op te leiden: ik dacht dat die tijd al lang voorbij was, dat ze van die theorie al lang waren afgestapt.”

Blijkbaar niet.

“Ik neem elke klacht zeer ernstig. Maar ik wil niet voor mijn beurt spreken. De nieuwe ethische commissie moet die dingen uitklaren. Deze getuigenissen tonen wel aan dat op z’n minst waakzaamheid nodig blijft.”

Verwijt u de coaches of de gymfederatie op dit ogenblik iets?

“Dat hangt af van wat uit dat onderzoek van de commissie komt. En uiteraard wil ik ook de turnfederatie zelf horen. Ik wil dat gesprek met Lode Grossen, manager van de federatie, nog in augustus voeren. Als het nodig is, zullen we bijkomende stappen zetten.”

Wat wil dat zeggen?

“Als die verhalen kloppen en blijkt dat er dingen zijn die niet door de beugel kunnen, moet er worden opgetreden. De attractiviteit van het turnen is de voorbije jaren enkel toegenomen. Zulke verhalen zijn toch een serieuze domper.”

Zult u, als de verhalen kloppen, niet te beroerd zijn om coaches te ontslaan of de subsidies terug te schroeven?

“Dat spreekt voor zich. Als er fouten worden vastgesteld, zal ik optreden.”

Kunnen gymnasten nu dan turnen in een gezond klimaat?

“Zoals ik het nu kan inschatten, probeert de gymfederatie de situatie niet te vergoelijken, reageren ze met een nieuwe ethische commissie. Maar nogmaals, die getuigenissen over recente gebeurtenissen moeten we onderzoeken. Het ‘voordeel’ van dit ‘nadeel’: het is goed dat de verhalen naar boven komen. In elk geval komen de maatregelen over integriteit en grensoverschrijdend gedrag die we al namen en vanaf volgend jaar gelden, niets te laat. Dan zal elke federatie worden verplicht om daarop meer in te zetten. Er komt een tribunaal voor grensoverschrijdend gedrag in de sport, elke federatie moet een tuchtreglement hebben, coaches moeten nog alerter worden… Een volgende stap is om dat naar clubniveau door te trekken.”

Die nieuwe maatregelen kwamen er naar aanleiding van schandalen in het judo. Nu duiken verhalen in het turnen op. Welke sport komt binnenkort aan de beurt?

(lachje) “Judo en turnen zijn toch fysiek zeer intense sporten, die een grote mate van individuele begeleiding vragen, waarbij een coach nog veel belangrijker is dan pakweg een trainer voor een voetballer. Je zit met een heel persoonlijke relatie, met een sterke afhankelijkheid waar je niet zomaar, als je niet tevreden bent, van de ene naar de andere coach overstapt. En vooral in het turnen moeten die jonge meisjes snel aan de top staan, in geen enkele andere sport is die prestatiedruk op jonge meisjes groter. Net daarom is het belangrijk dat ze in een gezonde omgeving terechtkomen, dat ze niet met angst een sportzaal binnenstappen.”

LEES OOK. COMMENTAAR. “Bikinifoto’s vragen om te zien of een atlete scherp staat… Mest de stallen uit, Ben!”

Corrigeer

Het Nieuwsblad biedt meer dan 3.000 reeksen in 28 sporten aan. Zoek hierboven de uitslagen van uw favoriete club of surf naar onze uitslagenpagina.