Toch geen Offerfeestgebed in Gent: “Genomen maatregelen bieden onvoldoende garanties”

Toch geen Offerfeestgebed in Gent: “Genomen maatregelen bieden onvoldoende garanties”
Gent -

In navolging van andere steden en gemeenten heeft ook Gent het Offerfeestgebed van vrijdag in de verschillende moskeeën verboden.

Een dag vóór het Offerfeestgebed hebben de Gentse moslims donderdag te horen gekregen dat hun viering door corona niet mag doorgaan. Waarnemend burgemeester Filip Watteeuw (Groen) neemt die beslissing omdat hij onvoldoende garanties kreeg dat viering veilig kan verlopen.

Eerder deze week zat de Vereniging van Gentse Moskeeën rond de tafel met toenmalig waarnemend burgemeester Mieke Van Hecke (CD&V). Er werd afgesproken dat het Offerfeestgebed mocht plaatsvinden op voorwaarde dat de naar verwachting hoge opkomst van de moskeebezoekers veilig kon worden beheerst.

Reserveren

De Vereniging van Gentse Moskeeën beloofde een reservatiesysteem, verschillende gebedsmomenten, de inzet van stewards en ontrading van bezoek. Donderdag moest Watteeuw echter vaststellen dat slechts drie van de veertien moskeeën een reservatiesysteem hadden.

De Vereniging van Gentse Moskeeën verstaat het niet goed. “In heel wat moskeeën vinden al weken zonder problemen gebedsmomenten plaats”, zegt voorzitter Demir Ali Köse. “Het is ook een misvatting dat in de moskeeën feest wordt gevierd. Het gebed voor het Offerfeest duurt al bij al zo’n tien minuten en alle veiligheidsregels worden in acht genomen. Het eigenlijke feest vindt plaats bij de mensen thuis, eveneens rekening houdend met de coronamaatregelen.”

Antwerpen

“Waarschijnlijk zal alles in de moskee vlekkeloos verlopen, maar ik heb geen garantie dat er geen grote groepen aan de poort gaan staan”, zegt Watteeuw. “Dat is wat ik mis en daarom moet ik deze jammerlijke beslissing nemen. De coronacijfers in Gent zijn goed en ik wil dat zo houden. In Antwerpen, Mechelen en Ronse heeft de moslimgemeenschap trouwens zelf beslist het gebed vrijdag niet te laten doorgaan.”

Köse beseft natuurlijk dat elk risico voor de volksgezondheid moet worden vermeden. Hij is vooral teleurgesteld omdat de moskeeën dinsdag groen licht hadden gekregen en tal van inspanningen hebben geleverd. “Die zijn nu voor niets geweest. Het is bovendien verwarrend voor onze mensen: mogen we nu wel of niet naar het Offerfeestgebed? Het was beter geweest als dinsdag meteen was gezegd dat uit veiligheids- en gezondheidsoverwegingen het Offerfeestgebed niet mocht plaatsvinden.”

Corrigeer

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio