Bittere pil voor woon-zorgcentra midden in coronacrisis: besparingen gaan gewoon door

Bittere pil voor woon-zorgcentra midden in coronacrisis: besparingen gaan gewoon door

Van een slechte timing gesproken. Terwijl zorgverleners er alles aan doen om het coronavirus uit de woon-zorgcentra weg te houden, kregen ze donderdag te horen dat de voorziene besparingen gewoon doorgaan.

Bestuurders van woon-zorgcentra kregen gisteren een opvallende boodschap van het Agentschap Zorg en Gezondheid in hun mailbox. “Er wordt rekening gehouden met de besparingen in het kader van het regeerakkoord 2019-2024.” De besparingen op de woon-zorgcentra gaan dus gewoon door zoals ze gepland stonden, coronacrisis of niet.

Zo’n besparing ligt altijd moeilijk, maar nu zeker. Het coronavirus heeft in de rustoorden namelijk een ware ravage aangericht. Bovendien zijn extra financiële middelen broodnodig om het personeel opnieuw te wapenen tegen een nakende tweede golf.

Vincent De Wolf, directeur van het wzc Huize Wispelaere in Lebbeke is dan ook teleurgesteld. “Het lijkt mij heel onlogisch dat dit nu toch wordt doorgevoerd. Het bedrag dat wij mogen factureren aan de zorgkassen, wordt aangetast. Voor ons is dat economisch toch een groot verschil.” Dagelijks zullen de woon-zorgcentra ongeveer een halve euro minder krijgen per bewoner. Op weekbasis komt dat voor een rustoord met 200 bewoners dus neer op 700 euro. “Daardoor kunnen we serieus in de problemen komen.”

“Iedere besparing maakt inderdaad een groot verschil”, beaamt Margot Cloet, gedelegeerd bestuurder van Zorgnet-Icuro. “Wij kunnen alleen maar hopen dat er daarnaast ook investeringen komen. Al hoef ik niet te vertellen dat de timing nu wel heel ongelukkig is.” Het Vlaams Onafhankelijk Zorgnetwerk (VLOZO) vraagt alvast een overleg met de minister. “In plaats van minder, zouden we net méér overheidsmiddelen verwachten om onze bewoners de beste zorgen te kunnen geven”, klinkt het.

Bevoegd minister Wouter Beke (CD&V) benadrukt dat “dit geen nieuwe beslissing is, maar slechts een uitvoering van de bestaande begroting”. “Bovendien is er sinds de coronacrisis ook een pak extra geïnvesteerd in de ouderenzorg, zo’n 120 miljoen euro. Én we hebben 20 miljoen uitgetrokken voor meer helpende handen aan het bed. Verdere investeringen worden nog besproken.”

Corrigeer

NIEUWS