Remco Evenepoel na imponerende overwinning in Burgos: “Dat zegegebaar? Dat is de nieuwe Remco-beweging”

Het is officieel: Remco Evenepoel kan ook bergop probleemloos mee met de rest. Het goudklompje van Deceuninck-Quickstep schudde iedereen van zich af op de steile El Picón Blanc en kwam solo boven in de derde etappe van de Ronde van Burgos. Vol voor de eindwinst dan maar? “Dat kan niet anders, hé,” aldus een ambiteuze Evenepoel.

LEES OOK. “Remco Evenepoel is een diamant waarvan niemand vandaag weet hoeveel karaat die bevat. De Giro-droom blijft intact”

Remco, dit was alweer een straf nummer. Waar blijf je het vandaan halen?

“Ja, het zijn jullie die aan mij twijfelen bergop. Ik ken mijn krachten. Ik weet wat ik kan en we trainen er meer en meer op. Want als ik in de Giro wil scoren moet ik bergop meekunnen.”

Vanochtend was je nog voorzichtig. Je zei dat je geen tijd wou verliezen. Maar je hebt uitgehaald. Je hebt meer dan een halve minuut gepakt op je concurrenten.

“Ja, dat is super hé. Het was een héél zware klim. Ik heb het liever iets minder steil, maar blijkbaar is dit ook niet in mijn nadeel. Ik voelde mij goed. Niet super. Het team had super veel vertrouwen in mij en dat geeft mij altijd ook een geweldige motivatieboost. Ze hebben mij héél de dag uit de wind gehouden, geen enkel probleem gehad in de waaiers. Ook al zaten we niet in de eerste groep mee, we waren met een groter aantal in de tweede groep dus we wisten dat we sowieso korter gingen komen. Alles liep perfect. Ik denk dat mijn aanval ook op een supergoed moment kwam. Op een iets minder steil stuk nadat Chavez was aangegaan. Tactisch perfect, ploegsteun perfect. Onderweg heb ik dankzij hen héél veel krachten kunnen uitsparen. Het is een soort dankjewel naar hen toe.”

De omstandigheden lijken op die van Argentinië. Ook héél veel wind, het podium is bijna weggewaaid. Was de wind een bondgenoot of een vijand vandaag?

“In de waaiers een beetje een vijand. We zaten perfect, we wisten het. Maar het was eigenlijk Movistar dat een gat liet vallen. En dan hebben wij meteen geanticipeerd en de tweede waaier op gang gezet. We hebben perfect stand gehouden en nooit meer dan twintig seconden achter gehad. Dus nooit stress gehad. En dan op de klim hebben we eigenlijk nooit wind gevoeld tot de laatste twee kilometer toen ik aanviel. Op het vlakkere stuk liep ik uit. Ik weet niet hoeveel ik juist voor heb op de tweede maar het is meer dan ik vooraf had gehoopt.”

Vol voor eindwinst nu?

“Dat kan niet anders hé.”

Geef eens een beetje uitleg. De beweging over de schouder. Dat is de nieuwe Remco touch?

“Een soort van ja. Dat is een overwinningsgebaar waar ik aan het werken was. Je hebt hem kunnen zien nu.”

Vertel eens: zit er een speciale betekenis achter of is het gewoon cool?

“Nee, het is gewoon een beetje ik. De coole ik blijven. Het is iets van mezelf uit. Het is zeker niet egoïstisch bedoeld. Het is gewoon een leuke beweging. Iets dat nog niet veel mensen hebben gedaan als ze wonnen denk ik. Dat is dan de Remco-beweging.”

Je begrijpt dat zelfs de grootste sceptici gaan beginnen dromen van een stunt in de Giro?

“Je kan er natuurlijk niet blijven omheen draaien. Ik denk dat ik vandaag heb bewezen dat ik met de beste mee bergop kan. De weg is nog héél lang natuurlijk. Iedereen is in zijn opbouw, ik ook natuurlijk. Het is goed dat dit nu zo was. Ik denk dat de beste klimmers vooraan zaten. Als je kijkt: George Bennett, Esteban Chavez. Dat zijn allemaal wereldtoppers. Ik had gezegd dat ik niet bang was van hen, maar ik had niet verwacht dat ik zo van hen zou kunnen wegrijden.”

Ze zijn nu misschien bang van jou?

“Dat mag.”

Corrigeer

MEER NIEUWS

Aangeraden