Ook deze vier giganten voelen de gevolgen van de coronacrisis, maar dan in positieve zin

Ook deze vier giganten voelen de gevolgen van de coronacrisis, maar dan in positieve zin

De vier Amerikaanse ‘Big Tech’-spelers hebben amper tot geen last van de coronacrisis, zo blijkt uit hun kwartaalresultaten. Foto: AP

Amazon, Facebook, Apple en Google-moeder Alphabet hebben het voorbije kwartaal beter gepresteerd dan de analisten hadden verwacht. Dat blijkt uit de financiële resultaten die de vier technologiereuzen in de nacht van donderdag op vrijdag bekendmaakten. Een zoete wraak voor de vier CEO’s die de dag voordien serieus op de rooster waren gelegd door het Amerikaanse Congres.

LEES OOK. Te groot, te gulzig en te ongezond: de vier machtigste mannen uit technologiewereld mogen het komen uitleggen (+)

APPLE heeft in de periode mei-juni de omzet met 11 procent opgevoerd. Het bedrijf verkocht niet alleen meer iPhones, maar zag ook flinke groei in zijn Mac-computertak, in een kwartaal waarin veel mensen thuis werkten. Ook klom de omzet van iPads, diensten (iTunes, Apple Music) en de verzamelcategorie met onder meer de Apple Watch en draadloze oordopjes. De omzet klokte af op 59,7 miljard dollar – veel hoger dan analisten hadden voorzien – bij een winst van 11,3 miljard.

FACEBOOK zag door de lockdowns wereldwijd zowel het aantal dagelijks actieve gebruikers als de maandelijks actieve gebruikers stijgen met 12 procent op jaarbasis. De inkomsten uit advertenties, de belangrijkste inkomstenbron voor Facebook, stegen met 10 procent, waardoor de totale omzet uitkwam op 18,3 miljard dollar tegen 16,6 miljard een jaar eerder. De winst – 5,2 miljard dollar – verdubbelde in vergelijking met een jaar eerder.

AMAZON profiteerde in het tweede kwartaal flink van de groei van het online shoppen tijdens de lockdowns doordat consumenten massaal probeerden om fysieke winkels te mijden of er simpelweg niet langer terechtkonden. De kwartaalomzet steeg 40 procent tegenover een jaar eerder tot bijna 89 miljard dollar, terwijl de nettowinst verdubbelde tot 5,2 miljard dollar.

ALPHABET, het bedrijf boven Google, zag als enige van het kwartet zijn kwartaalomzet dalen: van 38,9 tot 38,3 miljard dollar. Beter dan analisten hadden verwacht. De nettowinst viel met net geen 7 miljard dollar wel fors lager uit dan de 9,9 miljard dollar van vorig jaar. De teruglopende reclame-inkomsten werden maar deels gecompenseerd door de stijgende inkomsten uit de cloud-activiteiten en YouTube.

Corrigeer

NIEUWS