Marc Van Ranst na drukte in station: “Oostende was een ramp”

Marc Van Ranst na drukte in station: “Oostende was een ramp”

Foto: rr

Oostende -

“Oostende was vandaag een ramp, zowel op het strand als in het station.” Marc Van Ranst spaarde z’n kritiek niet nadat op sociale media beelden gedeeld werden van grote drukte in het station van Oostende. Nadien verwijderde de viroloog z’n Twitterbericht weer en verving het door het wat genuanceerdere: “Zo gaat het niet lukken, vrienden.” Volgens burgemeester Bart Tommelein moet de politie strenger optreden tegen jongeren die hun mondmasker niet dragen.

Van Ranst sprak gisteravond de Oostendse toeristen rechtstreeks aan nadat er beelden waren verspreid van een overvol station. Mensen stonden (veel) te dicht bij elkaar en er heerste chaos omdat er een probleem was met enkele treinen. “Beste toeristen, Oostende was vandaag een ramp, zowel op het strand, als in het station. Jullie kunnen het coronavirus vergeten, maar het coronavirus vergeet jullie niet. Op deze manier zitten we sito presto allemaal terug in ons kot met een volledige lockdown aan onze bermuda!” Ook op het strand leek het op heel wat foto’s erg druk, ondanks het reservatiesysteem dat burgemeester Bart Tommelein had opgestart. Later verwijderde Van Ranst het twitterbericht wel en deelde hij enkele beelden nog eens met de tekst: “Zo gaat het niet lukken, vrienden.”

Volgens Bart Tommelein is de drukke dag met veel toeristen in Oostende vrij goed verlopen. Alleen op het einde ging het mis. “Dit is Murphy”, zegt Tommelein over de problemen met de trein. “We kunnen daar als stad weinig aan doen.” Tommelein wil overleggen met federaal mobiliteitsminister François Bellot over een noodplan voor onvoorziene omstandigheden.

Publiek van de grootsteden

Maar verder verliep alles volgens de burgemeester vrij goed, al leverde de mondmaskerplicht wel eens problemen op. “Ik maak me zorgen over het publiek van de grootsteden dat op de treinen stapt en naar onze stad komt. Ik wil niet iedereen weghouden, want het kan goed onder controle gehouden worden, maar als je met groepen jongeren zit die zich niet aan de regels willen houden en er een dag van maken waarbij ze zoveel mogelijk de regels overtreden, dan krijg je natuurlijk problemen.”

Grote incidenten zijn er niet geweest, maar volgens Tommelein zijn er jongeren, “vooral uit de Brusselse regio”, die de richtlijnen in Oostende aan hun laars lappen. “Ze weten dat er een mondmaskerplicht geldt, want ze hebben wel mondmaskers bij, maar ze dagen wel uit”, aldus de burgemeester. “Als je dan zo’n situatie krijgt dat de treinen niet kunnen vertrekken, dan sta je machteloos. Maar dat hebben we niet in de hand. Ik kan niet bepalen wie wel en wie niet Oostende binnenkomt.”

Op de hoogte blijven van al het nieuws rond het coronavirus? Volg hier de laatste updates.

Meer over Coronavirus

Corrigeer

NIEUWS