Hof van beroep vernietigt doodstraf ‘Boston Marathon Bomber’: straf moet nu herbekeken worden

Hof van beroep vernietigt doodstraf ‘Boston Marathon Bomber’: straf moet nu herbekeken worden

Foto: REUTERS

De doodstraf van Dzjochar Tsarnajev, die in 2013 een aanslag pleegde op de marathon van Boston, moet herbekeken worden. Dat heeft een federaal hof van beroep in Boston beslist.

Het hof van beroep verklaarde enkel het deel van de uitspraak nietig dat betrekking heeft op de aanklachten die tot de doodstraf kunnen leiden. De strafmaat voor die feiten moet daarom herbekeken worden.

Het hof benadrukte dat Tsarnajev sowieso de rest van zijn leven in de gevangenis zal doorbrengen. “De enige vraag die open blijft is of de regering zijn leven zal beëindigen door hem te laten executeren”, zo wordt meegedeeld in de motivering van de uitspraak.

Als reden voor het schrappen van de doodstraf, wordt verwezen naar enkele onregelmatigheden bij de selectie van de juryleden. Twee van de gezworenen zouden al op voorhand overtuigd geweest zijn van de schuld van Tsarnajev.

“De rechtbank was niet in staat om vooringenomenheid of partijdigheid vast te stellen, door te weigeren potentiële juryleden inhoudelijke vragen te stellen over wat ze hadden gelezen en gehoord” over de zaak, zo meldt het hof.

De intussen 27-jarige Dzjochar Tsarnajev liet op 15 april 2013 samen met zijn broer Tamerlan twee zelfgemaakte bommen afgaan langs het traject van de marathon in Boston. Daarbij kwamen drie mensen om en vielen meer dan 260 gewonden. Hij werd in juni 2015 ter dood veroordeeld. Zijn broer was enkele dagen na de aanslag om het leven gekomen bij een vuurgevecht met de politie.

Corrigeer

NIEUWS