Giftig rookgordijn over Siberische stad door zware bosbranden

Giftig rookgordijn over Siberische stad door zware bosbranden

Foto: via REUTERS

De bosbranden die al wekenlang woeden in Siberië, vormen nu steeds meer een bedreiging voor mensen. De stad Jakoetsk, in het oosten van Rusland, waarschuwt zijn inwoners zaterdag voor giftige rook. Een noordenwind drijft de rook van de bosbranden de stad met zowat 270.000 inwoners in.

Vorig jaar kregen in Siberië veel bewoonde gebieden te maken met giftige rook van bosbranden. Vooral ouderen werden daardoor ziek.

Dit jaar bevonden de brandhaarden zich meestal verder weg van bewoond gebied, al meldden Russische media dat de vlammen dicht naderen bij een aantal kleine nederzettingen. De inwoners hebben er daarom brandgangen in het bos gemaakt.

Volgens de autoriteiten woeden er momenteel 58 branden op een oppervlakte van alles samen ruim 70.000 hectare. De brandweer zet meer dan 2.700 manschappen in om het vuur te bestrijden. Veel branden in afgelegen gebied laat de brandweer echter begaan.

Siberië heeft de voorbije weken te maken met een ongewone hittegolf. In Verchojansk, een stad die binnen de Noordpoolcirkel ligt en een van de koudste bewoonde gebieden ter wereld is, steeg het kwik op 20 juni tot maar liefst 38 graden.

Corrigeer

NIEUWS