Patstelling formatie blijft

Open VLD als één man achter haar voorzitter: nota van De Wever-Magnette kan niet dienen als basis voor onderhandelingen

Open VLD als één man achter haar voorzitter: nota van De Wever-Magnette kan niet dienen als basis voor onderhandelingen

Foto: BART DEWAELE

De deal die N-VA en PS hebben gesloten, is geen aanvaardbare basis om regeringsonderhandelingen op te starten. Dat zegt niet alleen Open VLD-voorzitter Egbert Lachaert, maar ook zijn partij. Het partijbureau en alle Open VLD-parlementsleden schaarden zich daar zaterdagvoormiddag achter. Een nieuwe regering zit er dus nog niet meteen in, integendeel.

“Zware uitspraken in tv-studio’s helpen de zaak niet vooruit”. Na deze waarschuwing te hebben uitgesproken, haalde N-VA-voorzitter Bart De Wever vrijdag in de tv-journaals en in Terzake zelf de voorhamer boven. Hij hekelde de houding van de liberalen, die inhoudelijk niet akkoord gaan met de voorstellen van N-VA en PS en zelf een nota op tafel legden die de lat zeer hoog legt. “We hebben nog nooit zo dicht bij een regering gestaan. Die nu niet vormen zou crimineel onverantwoord zijn,” verklaarde de N-VA-leider. De liberale nota bestempelde hij als een verkiezingsprogramma die alleen maar dient om de boel te doen mislukken.

De Wever heeft minstens één liberale partij nodig om aan een meerderheid te raken. En dat moet Open VLD zijn. MR vertrouwt hij niet. De Franstalige partijen zijn er volgens hem alleen maar op uit om alles op te blazen, zodat de regering-Wilmès - met de vele MR-ministers erin - kan blijven zitten.

Indien De Wever dacht met zijn verklaringen Open VLD te hebben gecharmeerd of te hebben aangezet zusterpartij MR te lossen, dan is dat plan niet meteen gelukt. De liberalen zijn ondertussen nog dichter bij elkaar gekropen en sluiten de rangen. Lachaert riep zaterdag een uitgebreid partijbureau - partijbureau aangevuld met alle parlementsleden - bijeen en dat schaarde zich volmondig achter de partijtop.

Open VLD is bereid om snel een regering te vormen, maar niet op basis van de nota waarover De Wever en Magnette het eens zijn. Die is sociaal-economisch veel te links en maakt het land institutioneel nog ingewikkelder dan het nu al is. Dat kan niet de bedoeling zijn, luidt het.

Misschien nog fundamenteler dan de inhoud is het gebrek aan vertrouwen en de gebroken relaties. Dat de liberale voorstellen zaterdag in onze krant uitlekten, zet bij Open VLD kwaad bloed. Dat De Wever Open VLD nodig heeft, maar openlijk in de televisiestudio’s schoffeert, doet de Vlaamse liberalen dan weer twijfelen aan de bedoelingen van de N-VA-voorzitter.

Open VLD wil de MR ook niet lossen. Gezien de grote crisis waar ons land voor staat, moet er een regering komen die zo breed mogelijk gedragen wordt. En daarvoor zijn N-VA en de drie klassieke politieke families nodig, klinkt het. Ondertussen zitten we aan dag 433 na de verkiezingen, maar echt in zicht is die nieuwe federale regering nog altijd niet.

Corrigeer

NIEUWS